Blizu dogovora: Šarović pregovara sa Hrvatima!

20:00, 08.08.2017.
Thumbnail

Trgovinski rat između Hrvatske i država regiona, kako je juče pompezno nazvan u pojedinim medijima, možda se ipak neće dogoditi. Ministar spoljne trgovine BIH kaže da su blizu dogovora, ali još ne preciznog.

"Moj utisak je da smo napredovali, i da je i hrvatska strana saglasna da se pravilnik koriguje i da je to u obostranom interesu", rekao je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Iz Evropske unije, tipično diplomatska reakcija na još jednu balkansku krizu. Ni u ovu ne žele da se miješaju, i mole sve zemlje da se suzdrže od naglih poteza.

"U kontaktu smo sa državama kojih se ovo tiče. Trenutno procjenjujemo situaciju i koliko se nove mjere poklapaju sa unparijed dogovorenim obavezama", kaže Karlos Martin Ruiz de Gordehuela, portparol Evropske komisije za međunarodnu saradnju i razvoj.

Za EU, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je svetinja. Ako bi se uvele kontramjere, hrvatski izvoznici bili bi na velikom gubitku, jer je berba u toku, a iz te zemlje u BiH pristiže mnogo više voća i povrća nego što se izvozi. Ipak, ako problem ne bude hitno riješen, recipročne mjere treba uvesti, poručuju iz Vlade Srpske, a podržavaju ih i voćari.

"Mi nećemo pristati na ono što je Hrvatska najavila, da će ublažiti, da će smanjiti malo, ali to nama ništa ne znači. Kako oni budu uradili prema nama, tako i mi moramo da uradimo prema njima, i to ne da se čeka, oni tu kupuju vrijeme i izvoze svoju robu i očistiće svoje viškove", ističe Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić još juče je pozvao regionalne ministre trgovine na sastanak u Hrvatsku. Ako se uskoro i dogovore, trebaće vremena za ukidanje pooštrenih inspekcijskih mjera.