Blagodatni oganj sa Hristovog groba stigao u Banjaluku

09:04, 12.04.2015.
Thumbnail

Blagodatni oganj, plamen sa groba Isusa Hrista, u trostrukom je ponoćnom ophodu obišao Saborni hram Hrista Spasitelja u Banjoj Luci. Oganj je u Banjaluku stigao iz svetog grada Jerusalema, a nakon dolaska predat je episkopu banjalučkom Jefremu, uoči Svete arhijerejske liturgije.

Oganj, koji nazivaju i najvećim čudom u Jerusalemu, pojavljuje se svake godine uoči Vaskrsa, prilikom molitve patrijarha jerusalemskog i cjelokupne Palestine u crkvi Hristovog vaskrsenja. Plamen se pali sam od sebe, odnosno ne pali ga patrijarh. Patrijarh ulazi u crkvu čija su vrata bila zapečaćena, nakon što su sva kandila u crkvi pogašena, a komisija je utvrdila da se u njoj ne nalazi ništa čime bi se vještački izazvao plamen.

 

oganj3

 

Po ulasku u crkvu, patrijarh čita molitve kojima se, u ime svih pravoslavnih, moli raspetom Hristu da i ove godine pošalje Sveti Oganj, kao svjedočanstvo njegovog vaskrsenja i znak pravovjernosti pravoslavnog svijeta. Za pravoslavne hrišćane silazak blagodatnog ognja potvrda je istinitosti Hristovog vaskrsenja.

 

oganj1

 

Sveti oganj koji se na Veliki petak pojavljuje nad Hristovom grobnicom stigao je iz Tel Aviva na aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu, odakle je prenijet do Hrama Svetog Save na Vračaru i hrama Hrista Spasa u Banjaluci, gdje ga je dočekalo nekoliko hiljada vjernika, koji su naprosto opkolili hram nekoliko sati prije nego što je oganj došao. Oni najuporniji, tačnije oni najbliži vratima hrama i svečanoj litiji mogli su da zapale svijeće na vatri ovog ognja.