Radionica za talente

Bilja Krstić na radionici za muzičke talente

18:01, 03.06.2018.
Thumbnail

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić otvorio je danas u Banjaluci Muzičku radionicu tradicionalnog pjevanja, koju vodi muzička umjetnica Bilja Krstić, ističući da je mladima koji imaju talenta potrebno omogućiti da uče od najboljih.

Talić je izrazio zadovoljstvo jer je imao priliku da otvori ovu radionicu, te da vidi sa koliko ljubavi i energije Krstićeva sa svojim asistentom Natašom Mihaljinac djeci pruža nova znanja.

"Lijepo je što imamo toliko talentovanih učenika koji žele da se usavršavaju u muzici. Vjerujem da će ove radionice zaživjeti i privuće mlade i iz ostalih dijelova Republike Srpske", rekao je Talić.

Krstićeva je ocijenila da ima mnogo talentovane djece za pjevanje i u Srbiji i u Republici Srpskoj, te istakla da je veoma važno to što oni žele da njeguju tradicionalnu muziku.

"Ako krenete bilo kojom rekom uzvodno, stići ćete do izvora. Tako je i sa narodnom muzikom. Izvor mali, a obale široke. Od nekoliko kapi nastale su moćne bujice. Od nekoliko tonova nastala je izuzetna muzika, posebna i prepoznatljiva, pravljena za dušu instiktom i srcem, koju je poslao neko sa izvora", rekla je Krstićeva.

Ona je dodala da pjevajući tradicionalne pjesme ostvarujemo komunikaciju sa precima.

Muzička radionica se održava u Muzičkoj školi "Vlado Milošević", a direktor ove škole Damir Jovanić istakao da je dvodnevna radionica organizovana u okviru Festivala folkora i da je velika čast sarađivati sa Biljanom Krstić koja je jedan od najvećih poznavalaca i čuvara izvornog pjevanja.

Muzička radionica "Od izvora do stilizacije" privukla je darovite učenike muzičkih škola iz Banjaluke, Doboja i Dervente, ali i profesore sa Akademije umjetnosti u Banjaluci.

(Srna)