BiH važan partner Rusiji na Balkanu

17:25, 23.04.2018.
Thumbnail

Predsjednik Savjeta Federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, Valentina Matvijenko izjavila je danas u Sarajevu da je Rusija kao garant Dejtonskog sporazuma usmjerena prema konstruktivnim i sadržajnim pregovorima sa BiH i u Sarajevu i u Banjaluci.

"Zainteresovani smo za proširenje naše saradnje u svim oblastima, i to sa oba entiteta, sva tri konstitutivna naroda i svim građanima BiH", poručila je Matvijenko obraćajući se delegatima Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ona je istakla da Rusiju raduje želja BiH za saradnjom i da posebno cijene principijelno odbijanje BiH da se priključi nelegitimnim i represivnim mjerama i sankcijama protiv Rusije, kao i nezavisnu i samostalnu spoljnopolitičku liniju BiH.

Prema njenim riječima, jedan od ruskih prioriteta u spoljnoj politici jeste produbljivanje veza sa državama jugoistočne Evrope. "Balkan za nas nije samo geografski pojam jer nas vežu viševjekovna zajednička istorija, kultura, jezik, vjera, osjećaj prijateljstva i uzajamnog razumijevanja", navela je Matvijenko.

Ona se založila i za jačanje ekonmske, priovredne, kulturne, naučne i sportske saradnje BiH i Rusije.

"Sa BiH danas sarađuje 49 ruskih regiona. Naše zajedničke mogućnosti su velike - energetika, gas, poljoprivreda, informacione tehnologije, a bitna je i intreparlamentarna saradnja", rekla je ona, dodajući da bi paralamentarci trebalo da pojačaju humanitarnu saradnju, te da poboljšaju status i prava ženske populacije i uloge žena u politici i ekonomiji.

Matvijenkova je naglasila da se u svijetu stvaraju novi centri političkog i ekonomskog interesa, kao i da SAD i njihovi prijatelji žele da i dalje imaju dominantnu ulogu na svjetskoj političkoj sceni.

"Rusija podržava međunarodno pravo i UN. Međutim, šta god da se desi u svijetu, neke sile, bez dokaza i bez činjenica u svemu pokušavaju da optuže Ruse, a koriste se i lažima i prevarama. Tu je i medijski rat bez presedana, poput slučaj Skripalj, ili navodnog hemijskog napada u Siriji, što im je poslužilo kao izgovor za napad na tu nezavisnu državu, ali i za lažne optužbe i sankcije protiv Rusije", kaže Matvijenkova.

Ona je upozorila na opasnost potpunog haosa ukoliko se takva loša praksa nastavi i podsjetila na napade na Irak i Libiju, kao i bombardovanje Jugoslavije.

"Rusija poziva na častan dijalog, na borbu protiv terorizma, na saradnju među državama i pridaje poseban značaj očuvanju mira i stabilnosti na Balkanu", poručila je Matvijenkova.

Ona smatra da ulazak Crne Gore u NATO, bez podrške velikog broja građana te države nije demokratski čin i nije u redu, jer je tu riječ o urušavanju integriteta i suvereniteta, a nešto slično planira se i za Makedoniju.

Prema njenim riječima, Ruska Federacija je za stabilnost, mir i bezbjednost u BiH, jer su to ruski zadaci u okviru Savjeta za sporvođenje mira u BiH.

Matvijenko je podsjetila da je Rusija pomogla stvaranje BiH i da je Dejtonski sporazum alfa i omega budućnosti BiH, njenih konstitutivnih naroda, entiteta i svih građana. "Rusija ne vidi nikakav razlog za promjenu Dejtona, pogovoto ako neko spolja na tome insistira", rekla je ona.

Matvijenkova je navela i da Rusija smatra da neophodna reforma institucija BiH u pravosuđu, Ustavnog suda, Suda i Tužilaštva BiH, da bi bili efikasniji i nezavisniji u svom radu, te da nametanje međunarodnih recepata neće dovesti do kompromisnih rješenja.

Ona je izričita u stavu da je vrijeme da OHR ode iz BiH, da prestane protektorat, jer to ponižava njene građane, koji treba da sami odlučuju o sudbini svoje zemlje.

Matvijenkova je dodala da nije dobar ni ultimatum koji velike sile stavljaju pred druge države poput "ili EU ili Rusija", jer to mora biti samostalna odluka država i naroda.

Za Rusiju je, pojašnjava ona, raznolikost odlika identiteta i međuetničkog dijaloga, koje sazrijeva kroz istoriju. "U Rusiji smo ubijeđeni da se u BiH može na racionalann način riješiti svaki problem, i u tome će uvijek imati našu podršku jer mi smo jedan od garanata Dejtonskog sporazma", navela je Matvijenkova u obraćanju delegatima Doma naroda parlamenta BiH.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić rekao je da BiH nije uvela nikakve sankcije i restriktivne mjere Rusiji i da će tako da bude i ubuduće. Tadić je sa predsjednikom Savjeta Federalne skupštine Rusije Valentinom Matvijenko istakao da je stav BiH da međunarodne probleme treba rješavati u skladu sa pravilima međunarodnog prava i poretka, te da sve ostalo nije dobra alternativa.

On je naglasio da Rusija ima principijelan stav kada je riječ o poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i aktivan stav u Savjetu za sprovođenje mira u BiH, odnosno Savjetu bezbjednosti UN o tome.

"Mi smatramo da glavni sadržaj naših odnosa treba da bude u vezi sa ekonomijom, pravosuđem, međusobnom podrškom u oblasti nauke i obrazovanja, kulture i bezbjednosti", naveo je Tadić.

Prema njegovim riječima, postoji obostrani interes za čvršće i bolje odnose parlamenata i obje zemalje u cjelini, posebno na multilateralnim i bilateralnim planovima koji omogućavaju svim predstavnicima BiH i Rusije da sarađuju na dobrobit ovih zemalja.

Matvijenko je istakla da je BiH važan partner Rusiji na Balkanu i da je Rusija zainteresovana za uzajamno korisnu saradnju sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda i cijelom BiH.

Ona je navela da je trgovinska razmjena BiH i Rusije prošle godine porasla za 44 odsto.

(Srna)