BiH uskoro počinje izvoz mesa peradi na evropsko tržište

20:26, 09.10.2017.
Thumbnail

BiH uskoro, za najviše 20-ak dana, počinje izvoz mesa peradi na evropsko tržište.

Nakon što je preliminarni izvještaj Inspekcije za hranu i zdravlje Evropske komisije utvrdio da su četiri objekta spremna za izvoz piletine i proizvoda od piletine u države EU, Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, objasnio je kako će glavno tržište bh. piletine biti Hrvatska.

"Tako smo i sada prijavili vrlo mali broj izvoznih objekata u BiH, ukupno dvije klaonice i dvije prerade. Možda smo čak mogli i manje ali išli smo na sigurno, to je dio strategije to je dio taktike koju smo mi osmislili", rekao je Šarović.

Iako za konačnu dozvolu, treba pričekati nekoliko sedmica, Šarović je pojasnio da završni izvještaj ne može da bude drugačiji od preliminarnog. Šarović tvrdi da ga ne brine moguća blokada Hrvatske, koja je to činila i sa mlijekom. Nakon što dobiju dozvolu za izvoz piletine, plan je da iste dozvole dobiju i za konzumna jaja.

"I ovo je jedan od zahtjevnijih proizvoda koji je toliko važan i osjetljiv kada je upitanju zdravlje ljudi gdje EU daje toliko visoke standarde. Ukoliko preskočimo ovu ljestvicu to je veliko priznanje za zemlju", rekao je Šarović.

Posla ima i za Kancelariju za veterinarstvo. Njihov inspetkori već su počeli obilaziti farme i dovoditi ih na nivo koji prati evropske standarde. Iako su inspektori EU  pohvalili i one kompanije koje su imale lošu ocjenu  2012., ipak Kancelarija za veterinarstvo odlučuje ko je spreman na izvoz.