BiH na pragu pristupa Kineskom tržištu

16:20, 20.04.2018.
Thumbnail

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović i ambasador Kine Čen Bo razgovarali su danas o Konferenciji ministara zemalja "16 plus jedan", koja će biti održana u julu u Bugarskoj, a na kojoj je planirano potpisivanje sporazuma BiH i Kine koji bi omogućio izvoz meda, mlijeka i mliječnih proizvoda na kinesko tržište u kratkom roku.

Na samitu u Bugarskoj, od 3. do 5. jula, planirano je i potpisivanje sporazuma kojima se unapređuje saradnja između dvije zemlje u oblasti turizma, pogotovo nakon ukidanja viznog režima, saopšteno je iz Ministrstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

"BiH ulazi u finalnu fazu priprema i u tom smislu se očekuje da do Samita počne gradnja Bloka sedam Termoelektrane `Tuzla`", rekao je Šarović, navodeći da je usaglašen Memorandum o razumijevanju sa kineskim državnim osiguravajućom korporacijom Sinošur.

Na sastanku u Sarajevu je istaknuta dosadašnja dobra saradnja sa brojnim kineskim kompanijama, te su najavljeni značajni poslovi na izgradnji i rekonstrukciji putne i željezničke infrastrukture, energetskih objekata i drugih značajnih investicionih projekata u BiH.

Kao jedan od uslova za proširenje saradnje, navedena je i potreba otvaranja pregovora o civilnom vazduhoplovstu, unapređenju sistema plaćanja i drugim aktivnostima koje su planirane u ovoj i narednoj godini.

Posebno mjesto zauzima saradnja u okviru platforme zemalja "16 plus jedan", koja nudi mogućnosti ne samo unapređenja trgovinske i privredne saradnje BiH sa Kinom, već i sa 15 drugih zemalja Centralne i Istočne Evrope, članica ove asocijacije.