BiH na 78. mjestu po riziku od terorističkih napada

21:03, 18.11.2017.
Thumbnail

Prema Globalnom indeksu rizika od terorističkih napada, BiH se nalazi na 78. mjestu, Srbija na 126, a Hrvatska na 130. mjestu.

Prema podacima Globalnog indeksa, koje izdaje australijski Institut za ekonomiju i mir, na prvom mjestu nalazi se Iran, Avganistan na drugom, a Nigerija na trećem mjestu, prenosi portal "Kliks".

Mapa pokazuje da su zemlje sa najvećim brojem terorističkih napada smještene na afričkom kontinentu i na Bliskom Istoku.

Podaci Globalnog indeksa terorizma, pokazuju da se smrtnost izazvana terorizmom 2017. godine smanjila za 22 odsto u odnosu na 2014, ali se u razvijenim zemljama povećao broj napada za 67 odsto.

Kada je riječ o terorizmu, stanje svake zemlje određeno je na osnovu četiri faktora - ukupnog broja terorističkih napada tokom godine, ukupnog broja smrtnih slučajeva koje je izazvao terorizam tokom godine, ukupnog broja povrijeđenih usljed terorizma i procjena ukupne štete nakon terorističkih napada.

U 79 zemalja smanjen je uticaj terorizma, ali je situacija na cjelokupnom nivou ozbiljna, jer su dešavanja u zemljama poput Iraka, Južnog Sudana, Turske i Etiopije učinila da indeks poraste.

(Srna)