BiH do kraja godine ispunjava uslove za članstvo u STO

15:11, 09.10.2017.
Thumbnail

 Uprkos izrazito nepovoljnoj pregovaračkoj poziciji, do kraja godine BiH bi trebalo da ispuni uslove za punopravno članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji /STO/, najavio je član delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana /PAM/ Mirsad Isaković.

Obraćajući se učesnicima parlamentarne konferencije o olakšavanju trgovinske razmjene i investiranja u području Mediterana, koja je danas završena u Rabatu, Isaković je upozorio na činjenicu da se nedovoljno govori o teškom položaju malih zemalja, budući da su, kako je rekao, velika tržišta rezervisana za velike ekonomije.

Prema njegovim riječima, stvaranje povoljnije političke klime unutar BiH i u regionalnim okvirima znatno bi doprinijelo ubrzanom razvoju ekonomije i interesu investitora za ulaganje u BiH, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Tokom dvodnevne konferencije, koju su organizovali PAM i STO, parlamentarci iz zemalja mediteranske regije razmijenili su iskustva i informacije o najboljim praksama koje se sprovode s ciljem olakšavanja trgovinske razmjene i povećanja investicija.

Bilo je riječi i o ulozi zakonodavnih institucija u državama regiona u omogućavanju bržeg protoka roba i kapitala.

Predsjednik Senata Maroka Hakim Benhamah i potpredsjednik PAM-a Lou Lmarboh istakli su da je saradnja PAM-a i STO-a od izuzetnog značaja za zemlje Mediterana i Afrike, koje se, kako su ocijenili, još oporavljaju od posljedica ekonomske krize.

Zaključeno da je ova konferencija bila dobra prilika za uspostavljanje trgovinskih aktivnosti i privredne saradnje između predstavnika zemalja članica PAM-a i STO-a, kao i za upoznavanje parlamentaraca sa procedurama za rješavanje sporova među državama.

Naglašeno je da PAM, kao forum za dijalog, može doprinijeti iznalaženju konstruktivnih rješenja u prevazilaženju prepreka za razvoj trgovine i investicija i da, zajedno za VTO-om, može doprinijeti jačanju saradnje i izgradnji povjerenja u zemljama regije Mediterana.

Konferenciji je prisustvovao i član delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana Šemsudin Mehmedović.

(Srna)