BiH dobila skener kamione za otkrivanje šverca

20:45, 06.12.2017.
Thumbnail

Konačno se i bh. carinici protiv šverca bore skener-kamionima sa jakim zračenjem, i to bez otvaranja kamiona.

Dovoljno je samo nekoliko minuta da skener pređe preko kamiona i da se sva roba koja treba da pređe državnu granicu prikaže na ekranu carinskih službenika. Hvale se da su tako spriječili i uvoz droge.

"Postoje već određene, da tako kažem, stvari koje su otkrivene prilikom nezakonitog, nelegalnog pokušaja uvoza određene robe. Velika prednost ovih kamiona je, dakle, u činjenici da naši službenici koji sjede unutar kamiona mogu vidjeti najsitnije detalje koji se nalaze unutar kamiona", izjavio je Ratko Kovačević, Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Dva skener-kamiona Upravi za indirektno oporezivanje donirale su Kina i Sjedinjene američke države još prije tri godine. Od tada se čekalo da Regulatorna agencija za radijacijsku bezbjednost carinicima dozvoli rad sa tim uređajima. Neki kamioni su kroz skener prvi put prošli na graničnom prelazu u Gradiški.

"Prvi put se susrećem s ovim. Još na tom da se poradi, još sporo ovdje ide, i što se tiče graničnog prelaza i terminala Gradiška", kaže Zoran Popović, uvoznik soje u BiH.

Dok se ne izgradi nova carinska ispostava u Gradiški, skener će se koristiti samo prilikom pojačanih kontrola.

Iako se skener-kamioni za otkrivanje šverca trenutno nalaze na carinskim ispostavama u Gradišci i Sarajevu, u Upravi za indirektno oporezivanje kažu da će ih ubuduće koristiti i na drugim graničim prelazima.

Kontrole na tim prelazima uglavnom će biti nenajavljenje. Ukupno je 38 službenika Uprave položilo osnovnu obuku za upravljanje skener-kamionima.