BG: Protest podrške Nediću, kontramiting i "živi zid"

21:59, 04.02.2018.
Thumbnail

Skup podrške rehabilitaciji Milana Nedića, predsjednika kvinsliške vlade u Srbiji održan je u centru Beograda, a istovremeno i kontramiting antifašista.

Skupove koji su bili jedan preko puta drugog obezbJeđivao je velik broj policajaca a incidenata nije bilo, osim verbalnih dobacivanja.

Mediji navode da je na skupu podrške godišnjice smrit Nedića bilo oko 150 ljudi, dok N1 ističe da je među njima bio i veliki broj tinejdžera.

Kao organizatori skupa navedene su organizacije "Srpski carostavnik" i "Srbska akcija - podvig i borba". Skup je održan na mjestu gdje je Nedić okončao život.

Tanjug javlja da su se na prostestu mogli čuti povici "fašisti", "nećete proći" i "bando crvena".

Osim toga, oni ističu da su pripadnici policije napravili živi zid između dva skupa, kao i da su intervenisali i spriječili tuču kada bi pojedinci uspjeli da se provuku pored policajaca.

Jedan od organizatora skupa podrške rehabilitaciji Milana Nedića Marko Dimitrijević rekao je novinarima da su njihovi oponenti “vještački pokušali da naprave skandal“.

Kako navodi, reč je o “politikantima koji su došli zbog predizborne kampanje, a ranije se nisu bavili tom temom“.

Prema njegovim riječima, za vrijeme vlade Vojislava Koštunice u Nemanjinoj 11 među portretima svih premijera Srbije centralno mesto zauzimao je portret Milana Nedića, “što im tada nije smetalo“.

kontra

Funkcioner Demokratske stranke Balša Božović kaže da su "nenacistički i neofašistički" pokreti prošle godine "stidljivo" odali pomen Nediću, a da su ove godine ohrabreni jer vlast u Srbiji nije primijenila zakon koji izričito zabranjuje bilo kakve neofašističke skupove.

U Višem sudu u Beogradu vodi se proces u kojem nasljednici Nedića traže da se on rehabilituje. Posljednje ročište bilo je 23. januara ove godine, a naredno je zakazano za 26. mart.

Zahtjevom za rehabilitaciju nasljednici traže i da im se vrati njegova imovina.

Nedićevi potomci traže od suda da poništi Uredbu Vlade FNRJ, kojom je Milan Nedić proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava, odnosno da ga rehabilituje.

Postupak po zahtjevu za rehabilitaciju izazvao je negodovanja u srpskoj javnosti, koja uglavnom smatra da je Nedić zločinac i kolaboracionista i da sud treba da odbije njegovu rehabilitaciju.

(B92)