Bezbjednjaci: U BiH se ne vijore zastave Islamske države

19:47, 12.09.2017.
Thumbnail

"U Bosni i Hercegovini se ne vijore zastave Islamske države, a BiH nije leglo terorista kako to tvrde zvaničnici pojedinih zemalja", poruka je sa sastanka prvih ljudi bezbjednosnih i policijskih agencija sa predsjedavajućim Savjeta ministara koji su se makar zvanično okupili nakon dugo vremena.
I to najviše zbog tvrdnji koje, kako kažu, uznemiravaju građane BiH, ali joj nanose i nesagledive štete. Zato pozivaju funkcionere, prije svih susjednih zemalja da prestanu sa sličnim porukama, jer su, kažu, neutemelje i netačne.

"Naše službe ne raspolažu podacima da u BiH imamo pet ili deset radikalizovanih osoba koji mogu biti ili predstavljati terostičku prijetnju. Dakle, mi ne raspolažemo takvim podacima, mi demantujemo takve podatke, a ako zaista neko ima takve podatke, onda pozivamo, pogotovo naše susjede sa kojima želimo da imamo saradnju, da se takvi podaci dostave našim bezbjednosnim službama", rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

A o tim podacima u posljednje vrijeme najviše je govorila Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Iz Sarajeva poručuju da iza terorističkih napada koji su se dešavali širom svijeta ne stoji niko ko se na bilo koji način može dovesti u vezu sa BiH. A dokaz da u BiH budno prate situaciju je, kažu, i informacija da je u posljednje vrijeme presječeno nekoliko prijetnji.

"One su uglavnom dolazile na način da su nosioci nekih terorističkih aktivnosti imali namjeru da dođu u BiH i da šire tu svoju ideologiju koja ima veze sa radikalizmom. Dakle, u ovom momentu ne mogu ništa više da kažem", kaže Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Ministar bezbjednosti kaže da se o broju potencijalnih terorista ne može govoriti. Najbitnije je, kaže, da se na vrijeme prepozna bezbjednosno interesatna osoba, a potom reaguje.

"Da neko vam može u ovom momentu, može da kaže koliko ima potencijalnih terorista u BiH, pa mi kada bi to znali, mi bi sada išli sve jednom teroristi, zato što je potencijalni terorista, mi pratimo bezbjednosnih osoba", naveo je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Pohvalili su se danas u Sarajevu da je saradnja svih agencija na najvišem nivou. Ipak, na sastanku nije bilo predstavnika BH tužilastva, iako su važna karika u lancu svega onoga o čemu je bilo riječi.