Berić: Evropska košarka gubi prepoznatljivost

19:49, 09.05.2018.
Thumbnail

Košarka je postala igra snage koja polako gubi pečat prošlih vremena, kada je "vic na terenu" odvajao kvalitetne od prosječnih. Na prste mogu da se izbroje oni koji žargonski rečeno imaju "30 poena u rukama", a prirodne šutere zamijenili su trkači i takozvani "igrači uloge".

Miroslav Berić, smatra da je veliki problem evropske košarke što iz godine u godini sve više pada pod uticaj NBA lige.

"Košarka se promijenila, fizička snaga je dominantnija. Nema više kreativnosti i ljepote. Kvalitet je opao, Evroliga je prije 10 - 20 godina bila kvalitetnija. Razlog je NBA, ali nadam se da će se malo trend promijeniti i da ćemo vidjeti više talenta i više šutera", rekao je Berić.

Beric i Stevanovic

Problemi nastaju već u mlađim kategorijama. Često se selekcija pravi na osnovu fizičkih karakteristika mladih igrača, što se nerijetko pokazalo kao pogrešan put.

"Svi znamo da ima dominantnih klinaca koji su u stanju da daju 40 poena, ali se vidi da kroz nekoliko godine neće moći tako dobro da se razviju. To je procjena trenera i kluba u koga će da se ulaže i da se prepozna talenat", dodao je Berić.

Ovom trendu posebno su se okrenuli Španci. U nedostatku svojih talenata "uvoze" igrače iz Afrike koji su atletski superiorni u mlađim kateogrijama. Nedavno se u to uvjerio i Zoran Stevanović, direktor omladinskog pogona Partizana.

Zoran Stevanovic

"Bio sam na turniru u Skoplju 2004. godišta gdje je došla Barselona sa ekipom između 195cm 200cm visina i sve je pobedila 70 razlike. Za razliku od njih kod nas u ekipi imaju tri-četiir momka koji odlično izgledaju. Fizički su mnogo slabiji od ovih iz Barselone, ali mora da se gleda malo unaprijed kako će da se razviju", istakao je Stevanović.

A u razvoju mladih igrača veliku ulogu igraju košakršaki kampovi. Titulom jednog od najboljih na ovim prostorima, odavno se diči onaj koji organizuje banjalučki Partizan TS. I ove godine, po 17. put, biće održan na Jahorini. Prva od četiri smjene počinje 30 juna.