Belenzada: Do 20. aprila se može donijeti novi opšti kolektivni ugovor

10:38, 02.04.2016.
Thumbnail

Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Obrad Belenzada rekao je Srni da očekuje da će u nastavku sastanka Radna grupa usaglasiti radni materijal novog opšteg kolektivnog ugovora u Republici Srpskoj.

"Radna grupa ima zadatak da pripremi radni materijal opšteg kolektivnog ugovora za pregovore socijalnih partnera i vjerujem da je to moguće uraditi", rekao je Belenzada.

Belenzada je uvjeren da se do 20. aprila može donijeti novi opšti kolektivni ugovor, ukoliko svi socijalni partneri za to iskažu spremnost i razumijevanje.

Nastavak sastanka Radne grupe za izradu radnog teksta novog opšteg kolektivnog ugovora u Republici Srpskoj zakazan je za ponedjeljak, 4. april, u Banjaluci, potvrdila je Srni koordinator Radne grupe Mira Vasić.

Početak sastanka Radne grupe zakazan je za 11.00 časova u resornom ministarstvu.

Radna grupa ima devet članova, od kojih su po tri predstavnici Vlade, Unije udruženja poslodavaca i tri zajednička predstavnika Saveza sindikata i Konfederacije sindikata Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske krajem decembra usvojila je Zakon o radu, koji je na snagu stupio 20. januara ove godine.

Socijalnim partnerima dat je rok od dva mjeseca da započnu pregovore o novom opštem kolektivnom ugovoru i granskim kolektivnim ugovorima, dok stari važe do 20. aprila.