Banski dvor obilježava 85. godišnjicu - pogledajte šta su spremili

16:10, 01.11.2017.
Thumbnail

Direktor banjalučkog Kulturnog centra "Banski dvor" Mladen Matović rekao je danas da je ova institucija povodom obilježavanja 85 godina postojanja pripremila bogat dvomjesečni program, koji predviđa organizaciju više od dvadeset reprezentativnih sadržaja iz oblasti kulture.

Matović je na konferenciji za novinare rekao da će tokom novembra i decembra biti održan niz koncerata, izložbi i književnih promocija kojima će na dostojanstven način biti obilježen 85. rođendan jedne od najznačajnijih i najstarijih institucija kulture u Republici Srpskoj i BiH.

"Program je konceptualno sačinjen tako da se, uz regionalno etablirane izvođače, umjetnike, ansambale i pisce, publici predstave i naši istaknuti umjetnici i stvaraoci, dok će se putem dvije velike i dugo pripremane tematske izložbe posvećene banu /Svetislavu/ Milosavljeviću i banu /Todoru/ Lazareviću sačiniti odgovarajuća istoriografska poveznica sa jubilejom", rekao je Matović.

Бањалука -Матовић - прес

Prema njegovim riječima, tematska izložba posvećena banu Milosavljeviću biće otvorena 8. novembra, a izložba eksponata iz privatne zaostavštine bana Lazarevića 15. novembra.

On je rekao da programom obilježavanja 85 godina postojanja "Banskog dvora", ova ustanova snažno nastavlja sa promovisanjem novog koncepta rada koji podrazumijeva povratak nekadašnjoj praksi organizovanja događaja iz oblasti kulture u vlastitoj produkciji.

Matović je istakao je novi koncept rada "Banskog dvora" podržali i Grad Banjaluka i gradonačelnik Igor Radojičić.banski-dvor

On je naveo da "Banski dvor" očekuje i podršku svih drugih republičkih instanci, te najavio aktivan menadžerski pristup u radu.

Matović je najavio i znatnu podršku Adiko banke, koja je, kako je rekao, prepoznala "Banski dvor" kao ustanovu koja organizuje značajne sadržaje iz oblasti kulture u vlastitoj produkciji, a sa kojom će biti potpisan zvaničan ugovor o partnerstvu koji će doprinijeti programskom kvalitetu obilježavanja jubileja i nastupajuće sezone.

On je istakao da program obilježavanja značajnog jubileja - 85 godina postojanja "Banskog dvora" počinje večeras otvaranjem izložbe "Komplikejt simpli"  /Complicate Simply/ Slavimira Stojanovića u Kamenoj kući u tvrđavi Kastel.

Kulturni centar "Banski dvor" je otvoren 8. novembra 1932. godine, kao sjedište bana Vrbaske banovine Kraljevine Jugoslavije.

banski dvor nekada

U svrhu rezidencije bana Vrbaske banovine, korišćen je do 1941. godine. Tokom Drugog svjetskog rata unutrašnjost objekta je devastirana, pa je veći dio skupocijenog namještaja, slika i drugih predmeta nepovratno izgubljen.

Po završetku rata, dvor je korišćen kao vojno i političko sjedište. Od 1955. godine, odlukom koju su donijele tadašnje gradske vlasti, zgrada se daje na upravljanje Domu kulture, a od 1998. godine zvanično postaje javna kulturna ustanova pod nazivom Kulturni centar "Banski dvor".

PROGRAM OBILjEŽAVANjA 85 GODINA POSTOJANjABANSKOG DVORA U BANjALUCI

 (novembar-decembar 2017.  )

01.11. (srijeda) – Tvrđava Kastel, Kamena kuća u 20.00 časovaOtvaranje izložbe COMPLICATE SIMPLEY  Slavimira Stojanovića

03.11. (petak) – Koncertna dvorana  u 20.00 časovaKoncert Jovan Kolundžija (violina) i Ivan Bašić (klavir)

violinista-jovan-kolundzija-na-40-nimus-u

08.11. (srijeda) – Veliki salon u 14.00 časovaOtvaranje izložbe BAN SVETISLAV TISA MILOSAVLjEVIĆ I BANSKI DVOR U BANjALUCI  u saradnji sa Arhivom Republike Srpske i Udruženjem arhivskih radnika RS

09.11.  (četvrtak) - Crveni salon  u 12.00 časovaPromocija jubilarne poštanske marke povodom 85 godina postojanja Banskog dvora u Banjaluci  (u saradnji sa Poštama Srpske)

09.11. (četvrtak) – Crveni salon u 19.00 časovaPromocija romana SJEĆANjA ŠUME  Damira Karakaša
Moderator: Bekim Sejranović

10.11. (petak) – Vijećnica u 19.00 časovaPromocija monografije Vaso Glušac, „Petar Kočić. Život i rad“
Učestvuju: dr Borivoje Milošević – recezent, dr Nenad Novaković (Besjeda) – izdavač i mr Zoran Pejašinović – priređivač

11.11. (subota) – Koncertna dvorana u 20.00 časovaKoncert džez pijaniste Matije Dedića MATIJA SVIRA ARSENA – omaž stvaralačkom opusu Arsena Dedića

matija_dedic_6

12.11 (nedjelja) – Koncertna dvorana u 20.00 časovaKoncert SRPSKO MUZIČKO STVARALAŠTVO  – Gudački orkestar Zavoda za kulturu Vojvodine

13.11. (ponedjeljak) – Koncertna dvorana u 20.00 časovaKoncert ansambla Libertango

15.11.  (srijeda) – Izložbeni salon u 19.00 časovaOtvaranje eksluzivne izložbene postavke U POSJETI BANU – izložba eksponata iz privatne zaostavštine bana dr Todora Lazarevića

20.11. (ponedjeljak) Vijećnica u 19.00 časovaPromocija romana  BESKUĆNIK Ranka Risojevića
Učestvuju: prof. dr Sanja Macura, Ranko Pavlović i autor

22.11. (srijeda) – Vijećnica u 19.00 časovaPromocija romana GROMADA Ranka Pavlovića
Učestvuju: prof. dr Sanja Macura, mr Svetozar Ličina i autor

23.11. (četvrtak) – Veliki salon u 19.00 časovaOtvaranje izložbe 11. MEĐUNARDONI SALON FOTOGRAFIJE BANjA LUKA 2017i  IZLOŽBA FOTOGRAFIJA FOTO BIH BANjA LUKA 2017, u saradnji sa Univerzitetskim foto-kino klubom Banjaluka

24.11. (petak) – Koncertna dvorana u 20.00 časovaKoncert ALL THESE PREMIERS – kvartet flauta Flutete

26.11. (ponedjeljak) – Koncertna dvorana u 20.00 časovaKoncert Banjalučke filharmonije

BANJALUCKA FILHARMONIJA (3)

 

27.11. (ponedjeljak) – Koncertna dvorana u 20.00 časovaSolistički koncert i promocija novog albuma Vlatka Stefanovskog

29.11. (srijeda) – Mali salon u 19.00 časovaOtvaranje izložbe Vese Sovilja SINKRETIČKA SITUACIJA
/zvučna i zidna instalacija/

30.11. (četvrtak)  – Koncertna dvorana u 20.00 časovaKoncert ansambla Bandoneon Square  

04.12. ( ponedjeljak) –  Koncertna dvorana u 20.00 časovaSolistički koncert džez pijaniste Vasila Hadžimanova

06.12. (srijeda) – Koncertna dvorana u 20.00 časovaKoncert tradicionalne muzike Braće Teofilović

braca teofilovic

09.12. (subota) – Koncertna dvorana u 20.00 časovaKoncert za klavir i orkestar, Milan Savić (klavir) i Orkestar Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci 

10.12. (nedjelja) – Koncertna dvorana u  20.00 časovaKoncert povodom Svjetskog dana horskog pjevanja  – World Choral Day (Vokalni ansambl Sion)

16.12. (subota) Koncertna dvorana u 20.00 časovaKoncert Snežana Savičić Sekulić (sopran) i Arsen Čarkić (klavir)

21.12. (četvrtak) Koncertna dvorana u 20.00 časovaKoncert umjetnika svjetskog glasa i jednog od najznačajnijih pijanista današnjice Kemala Gekića (klavir)