Banjaluka: Vozač autobusa istjerao putnika na štakama jer nije imao sitan novac

16:44, 08.09.2017.
Thumbnail

Vozač autobusa na liniji broj jedan izbacio je iz autobusa putnika na štakama jer je kartu htio da plati novčanicom od 50 maraka, a on nije imao sitnog novca da mu vrati kusur.

Ovaj nemili događaj odigrao se na autobuskom stajalištu ispred Pošte. Putnik je ušao u autobus „Pavlović tursa“ koji saobraća od Ortopedije prema bolnici na Paprikovcu, a bio je na štakama zbog povrijeđene noge. Kartu od 1,60 KM htio je da plati novčanicom od 50 maraka, ali mu je vozač rekao da mu ne može vratiti kusur.

"Vozač mu je sugerisao da ode do kioska udaljenog stotinak metara i rasitni novac, na šta ga je putnik začuđeno pogledao. Pitao je da li se šali s njim jer sa takvom nogom ne može otići i vratiti se do polaska autobusa, nakon čega mu je vozač naredio da izađe", ispričao je putnik B. K. koji je bio svjedok ovog događaja.

Kaže i da se ponudio da plati kartu umjesto čoveka na štakama, što je on odbio i rekao da „ne želi da se vozi sa bagrom“. Pretpostavlja da je putnik odmah nekome od nadležnih prijavio da je izbačen jer je vozač nakon nekoliko minuta dobio poziv i objašnjavao zašto je to učinio.

"Ovo ne samo da je neljudsko ponašanje, nego i nedostatak osnovne kulture. Ako mu se ne sviđa da vozi ljude, može voziti i stoku", rekao je B. K.

Direktor preduzeća „Pavlović turs“ Goran Starčević tvrdi da njima nije prijavljen ovaj slučaj jer bi u protivnom reagovali.

"To se ne bi smjelo dešavati zbog toga što smo preduzeli sve mjere da se izbjegnu slične, neželjene situacije. Svi vozači na početku smjene zaduže blagajnu sa sitnim novcem u visini 50 do 100 maraka, i kusur nije opravdanje da se bilo ko izbaci iz autobusa. Pozivam putnika kojem se to desilo da nam se javi i biće obeštećen, a vozač kažnjen u skladu sa propisima", rekao je Starčević.

Kaže da je uprkos svemu vozač morao putnika pustiti da uđe i izdati mu kartu, a zatim naći načina da rasitini novac i vrati mu kusur. Nakon ovoga što je uradio, kaže Starčević, te ako u preduzeću utvrde da je kriv, vozač bi mogao biti novčano kažnjen.

Autobuska linija od Paprikovca do Ortopedije i Mađira, tvrde upućeni, jedna od onih koje imaju najviše pazara. Stotine pacijenata svakodnevno odlaze u Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“, a nemaju mjesečnu, nego moraju da plate jednokratnu kartu.

Provociraju sa 100 KM

Goran Starčević kaže da uprkos činjenici da preduzeće živi od putnika i bitno im je da ponude kvalitetnu uslugu, svog vozača ne želi da osudi unapred.

"Slučaj ćemo detaljno ispitati jer ima i situacija da ljudi namjerno, danima ulaze u autobus sa novčanicom od 100 maraka, nadajući se da neće morati da plate kartu i tako provociraju vozače", izjavio je Starčević.

(Euroblic)