Banjaluka: U OŠ "Branko Radičević" čak 500 đaka više nego što bi trebalo

19:57, 08.09.2017.
Thumbnail

U OŠ "Branko Radičević" u banjalučkom naselju Starčevica, ima previše đaka. Ove godine ih je 1750, po nekim procjenama, čak 500 više nego što bi trebalo. Dok ministarstvo i direktor škole nude da to riješe preraspodjelom u druge škole, roditelji smatraju da je izgradnja nove, najbolja opcija.

Direktor škole potvrđuje da bi nova škola dobrodošla, ali, kaže, za nju je potrebno vrijeme. Imamo još tri škole u blizini naše, preraspodjelom učenika stvorili bismo uslove za normalno funkcionisanje, uvjerava direktor.

"To je trenutno jedino realno rješenje, pomjeranje upisnih područja. Plan je i izgradnja škole u Adi, međutim sad ono što je realno je da se pomjere upisna područja", kaže Darija Mićić direktor OŠ “Branko Radičević”.

Sličnog mišljena je i ministar prosvjete. Kamo sreće da u svim školama imamo taj problem, ali škole u blizini su poluprazne, kaže Dane Malešević.

"Da se pokuša kompletna odjeljenja iz škole Branko Radičević da se premjeste u škole u Vrbanji ili u školu Dositej Obradović i sa njima da idu i učitelji ili nastavnici koji će se voditi u školi Branko Radičević", rekao je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture.

Dio krivice, ministar, svaljuje i na roditelje, koji su, svjesni gužve, ipak djecu tu upisali. Od iduće godine lokalna zajednica će u dogovoru sa direktorima škole, odlučivati o tome, pa, nada se, više neće biti tih problema.

Kada će i kako riješiti problem pod Starčevićom, konkretno ne govori.Narednog mjeseca viškom đaka baviće se banjalučki odbornici.