Banjaluka proslavila Spasovdan

19:45, 17.05.2018.
Thumbnail

Banjalučani sijedih glava, ali i oni koji su tek prohodali, stari i mladi došli su na liturgiju u hram Hrista Spasitelja. Spasovdan, krsna slava grada, prilika je da se pomole, zapale svijeće i prisustvuju svečanosti.

"To je u isto vrijeme slava Hrama Hrista Spasitelja, crkve ove koju smo u toku rata podizali na temeljima koji su srušeni u Drugom svjetskom ratu. Ali, zahvaljujući spomeniku partizanima koji je sagrađen ovdje, sačuvan je ipak taj temelj".

"Pogledajte kako nam je Bog podario lijepo vrijeme, predivno je danas".

"Dolazm kad god mogu, kad sam u mogućnosti da se pomolimo Bogu da nam bude bolje, da nam bude sve kako treba. Za svoju djecu, za zdravlje svoje djece, svoje porodice".

"Duhovni mir nađem, pomolim se Bogu za sav narod, za sve ljude svih vjeroispovjesti, za svoju porodicu, za svoju djecu, za svu djecu. Neka nas što više, jači smo, ljepše nam je", rekli su vjernici koji su prisustvovali svečanoj liturgiji.

spasovdan-liturgija

Hram je bio pretjesan da primi sve vjernike, a liturgiju su služili episkop banjalučki Jefrem, te episkopi novogračaničko-srednjozapadnoamerički Longin i kanadski Mitrofan. Poslije lomljenja slavskog kolača, sveštenstvo, vjernici, visoke zvanice i gosti su u svečanoj litliji tri puta obišli hram.

Od slave do slave, Banjaluka napreduje i razvija se, kaže prvi čovjek grada Igor Radojičić.

"Radi se i gradi na sve strane, ulaže u selo i urbane zone, završavaju i počinju projekti koji su bili na čekanju decenijama. Vjerujem da ovaj grad ima dobru prespektivu, bez obzira na to što se nalazi na jednoj istorijskoj vjetrometini na jednoj granici na kojoj se često ponavljaju teški događaji. Ali sa dobrim ljudima u njemu, vjerujem da zaista ima dobru perspektivu", kaže gradonačelnik Radojičić.

igor-radojicic

"Drago mi je i zadovoljstvo mi je da zajedno vlasti Banjaluke i naša crkva rade na ovom danu, da su mu posvetili posebnu pažnju. Grad Banjaluka sigurno to zaslužuje", kaže Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS.

Banjalučani su zaslužili i dobili bogat i raznovrstan kulturni, sportski i zabavni program. Mogli su da uživaju u izložbama, nastupima horova i KUD-ova, ali i festivalu cvijeća i finalu Kupa grada u fudbalu između Borca i Krupe.