Banjaluka proglašena za Evropski grad sporta 2018. godine FOTO

18:46, 06.12.2017.
Thumbnail

Grad Banjaluka proglašen je večeras u Briselu za Evropski grad sporta 2018. godine, kao jedan od 23 evropska grada koji se okitio ovim priznanjem, namjenjenim popularizaciji bavljenja sportom.

Banjaluka je jedini grad iz BiH koji se okitio ovom titulom i ujedno jedini van Evropske unije koji će nositi ovaj naziv u 2018. godini.

radojicic

Prestižno priznanje, koje dodjeljuje Evropska federacija metropola i gradova sporta, večeras je u Evropskom parlamentu u Briselu, u ime grada, primio gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Nakon uručenja, gradonačelnik Radojičić izjavio je Srni da će grad Banjaluka, sa svoje strane, učiniti maksimalne napore u idućoj godini da bi se ova nagrada valorizovala kroz konkretne aktivnosti na terenu, a prije svega popularisanjem bavljenja sportom među djecom školskog uzrasta.

radojicic1

"Ovo je velika stvar i za međunarodnu afirmaciju grada, pogotovo što cijela BiH, pa tako i Banjaluka, u evropskoj javnosti još nosi teret posljednjeg rata.
Danas tu sliku, kad je riječ o Banjaluci, pokušavamo promijeniti nametanjem u prvi plan priča o kulturi, sportu i poboljšanju poslovnog okruženja", rekao je Radojičić.

On je dodao da će Banjaluka, zahvaljujući ovom priznanju, dati dodatni "vjetar u leđa" nedavno usvojenom programu razvoja sporta na području grada, kojim se u prvi plan stavlja razvoj sporta među djecom školskog uzrasta.

radojicici brisel1

Prema njegovim riječima, Evropska federacija je, prilikom razmatranja aplikacije za ovo priznanje, posebno pozitivne ocjene dala novom programu za razvoj sporta.

Radojičić je istakao da je cilj da u narednoj godini Grad razvija sportsku bazu, dajući podršku razvoju školskog sporta.

"Grad će finansirati sportske programe u školama, stavljajući fokus na djecu u uzrastu do šestog razreda. U školama ćemo razviti posebne programe sa nastavnicima fizičkog vaspitanja o dodatnim sportskim aktivnostima koje bi bile besplatne za tu djecu. Drugim riječima, Grad bi plaćao dodatne sportske programe, a oni koji bi se, po isteku programa, dalje odlučivali na bavljenje sportom, bili bi usmjeravani prema sportskim klubovima", naveo je Radojičić.

radojicic brisel3

Osim Banjaluke, titulu Evropskog grada sporta za 2018. godinu ponijela su još 22 grada, i to svi iz zemalja članica EU. Od zemalja bivše Jugoslavije, priznanje je, dobio i slovenački Maribor.

Učešće u najvećoj mreži gradova sporta donosi brojne pogodnosti, kao što su regionalna i evropska prepoznatljivost, ali i prilika da grad učestvuje u brojnim konkursima za sredstva EU kada je u pitanju sport.

Grad Banjaluka se na kandidaturu za Evropski grad sporta odlučio slijedeći primjere brojnih evropskih gradova koji su u prošlosti ostvarili značajne koristi od ove titule.

Od 2007. godine, otkad se dodjeljuje ovo priznanje, zabilježeni su primjeri brojnih gradova koji su, poslije sticanja ovog priznanja, znatno podigli nivo sportskih aktivnosti, ali i privlačenja novih investicija.

Kao jedni od najuspješnijih primjera, često se navode slovačke Košice, koji je, kao Evropski grad sporta 2016. godine, uspio da na osnovu toga privuče oko 10 miliona evra novih investicija, ali i italijanskog Torina koji je, u godini kada je bio grad sporta, uspio da organizuje više od hiljadu sportskih događaja.