Banjaluka: Predavanje za asistente djece sa autizmom

  • 13.05.2017.20:00

"Za rad u nastavi sa autističnom djecom nisu potrebne ni kvalifikacije, ni diplome. Potrebna je samo dobra volja, želja i kakvo-takvo znanje", kažu iz udruženja "Djeca svjetlosti".

Situacija je u praksi ipak drugačija, pa su ove osobe često psiholozi, socijalni radnici, pedagozi i defektolozi. I njima je potrebno dodatno znanje za rad sa ovom specifičnom populacijom, pa su došli na ovaj "trening".

"Ovo je prva edukacija za asistente u nastavi koji rade sa djecom sa autizmom. U stvari je ovo neka vrsta neformalne edukacije gdje treba da približimo budućim asistentima i nekima koji su već asistenti, neke metode i tehnike rada koje bi im pomogle u radu sa našom djecom", navela je Olivera Davidović Knežić, magistar psihologije.

Među kandidatima je i Jovana. Ona tek treba da završi srednju školu, ali već više od godinu dana volontira u Udruženju "Djeca svjetlosti". Planira da upiše psihologiju i da pomaže djeci sa autizmom.

"Svaka osoba koja planira da radi kao asistent u nastavi treba da bude upoznata sa svojim obavezama. Od ove edukacije očekujem da ću saznati dosta novih informacija i naučiti mnoštvo novih metoda koje ću moći primjenjivati u daljoj praksi kao asistent u nastavi", kaže Jovana Lolić.

Svako dijete autističnog spektra ima pravo na ličnog asistenta u nastavi. Ove asistente, koji sa djecom rade po ugovoru o djelu, finansira Ministarstvo prosvjete i kulture RS.