Banjaluka: Otvorena izložba „Dani kulture Irana“

07:32, 09.02.2018.
Thumbnail

U Banskom dvoru je u četvrtak uveče otvorena izložba pod nazivom „Dani kulture Irana“. Izložba, koju su svečano otvorili gradonačelnik Igor Radojičić, potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić i konzul za kulturu Ambasade Irana u BiH Ali Ameri, obuhvata radove iranskih umjetnika iz oblasti muzike, kaligrafije, minijature, drvoreza i grnčarije sa posebnim osvrtom na turističke potencijale iranskog grada Tabriza.

Otvarajući izložbu, gradonačelnik Radojičić je naglasio da je Banja Luka otvoren grad koji posebnu pažnju poklanja razvoju kulture i u tom smislu želimo da organizujemo što više manifestacija kroz koje ćemo ugostiti goste iz cijelog svijeta.

"Zbog toga je jedna ovakva izložba dobro došla u naš grad. Iran je kolijevka civilizacije i posebno nam je drago da smo večeras ugostili naše prijatelje iz Tabriza ", rekao je Radojičić i podsjetio da se Banja Luka nalazi pred kandidaturom za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

izlozba BL1

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, ocijenio je veoma važnim to što je izložba prikazana u Banjoj Luci. On je naglasio da je Banja Luka, uz Sarajevo, najbolje mjesto za organizaciju ovakve izložbe. Salkić je dodao kako očekuje da će ova izložba doprinijeti široj saradnji Banje Luke i Tabriza.

Konzul za kulturu Ambasade Islamske Republike Iran u BiH, Ali Ameri, izrazio je zahvalnost Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske i gradonačelniku Banje Luke za datu podršku organizovanju ove manifestacije u Banjoj Luci.

"Veliko nam je zadovoljstvo što će se ove godine u Banjoj Luci predstaviti grad Tabriz sa svim specifičnostima iranske kulture", istakao je Ameri.

Otvaranju izložbe su prisustvovali muftija banjalučki Osman Kozlić, predstavnici ambasade Irana u BiH, čelnici grada Tabriza i drugi.

Izložba će biti otvorena do 11. februara, s tim da će u subotu biti upriličen koncert iranske muzike u Banskom dvoru.