BANJALUKA: Neispravna voda za kupanje na osam gradskih kupališta

13:45, 09.07.2012.
Thumbnail

Na osam kupališta na rijekama Vrbas i Vrbanja u Banjaluci voda za kupanje je neispravna, pokazala je analiza Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Na plažama "Abacija", "Zelena", "Slap", "Sitari", te plažama kod Dajak kluba i Kajak-kanu kluba u naselju Borik na rijeci Vrbas, te plažama "Zeleni vir" i "Žuti most" na rijeci Vrbanji, jutros su postavljene table sa natpisom "Voda opasna za zdravlje ljudi – nije za kupanje".

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Administrativne službe Grada Banjaluka Novak Petraš rekao je da su visoke temperature i nizak vodostaj rijeka osnovni uzroci ovakvog nalaza.

"Na ovo upućuje i zaključak vodne inspekcije da u odnosu na prošlu godinu, kada je voda bila ispravna za kupanje, ne postoje dodatni ispusti otpadnih voda uz lijevu i desnu obalu Vrbasa i Vrbanje", istakao je Petraš.

On je apelovao na građane Banjaluke da poštuju ove preporuke i da se uzdrže od kupanja, te najavio da će za desetak dana ponovo biti obavljena kontrola ispravnosti vode.

(SRNA)