Banjaluka: Na pomolu novi poslovnik gradskog parlamenta

19:49, 09.09.2017.
Thumbnail

Čim je sjeo u fotelju predsjednika gradske skupštine, Zoran Talić počeo je sa promjenama. Jedna je izmjena poslovnika parlamenta, a koja se najviše tiče statusa samostalnog odbornika i odborničkih grupa.

Za takav potez, prvi čovjek gradske skupštine ima i objašnjenje. Razlog izmjene poslovnika je sve veći broj odbornika koji postaju nezavisni.

“Ne vidim nekakvu dramu. Jednostavno daje se mogućnost da odbornici koji nisu bili članovi radnog tijela, evo konkretno gospodin Balaban, nije član radnog tijela, da se čovjek može uključiti u radno tijelo. Jer sad taj poslovnik na taj način nije mogao to dopustiti, odnosno nije propisao”, pojašnjava Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

Banjaluka skupstina (2)

Za to mu treba saglasnost odbornika. Opozicija ne obećava da će u izglasavanju dobiti njihovu podršku.

PDP-ovac Draško Stanivuković ne podržava izmjenu poslovnika, jer kako kaže, time se izlazi u susret preletačima koji mijenjaju odborničke dresove, a onda postaju samostalni odbornici. Smatra da bi se trebale mijenjati i nagrađivati druge stvari.

“Glavna institucija u gradu Banjaluci treba da nagrađuje marljivost i rad i nagrađuje vrijednost i da tu efikasnost postiže, a ne da nagrađuje ljude koji će promijeniti dresove, to je broj jedan. Broj dva odbornička grupa ne može biti dva čovjeka, ako gledamo, lingvistička grupa je tri čovjeka, a ne dva čovjeka”, navodi Draško Stanivuković, odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka.

DNS-ovac Boran Bosančić ne dijeli mišljenje sa mladim kolegom iz PDP-a. Smatra da je izmjena poslovnika potrebna, jer sadašnjim stanjem političke partije koje imaju dva odbornika ne mogu učestvovati u kolegijumima. Talić je dobio Bosančićevu podršku za promjenu.

“Na taj način će se omogućiti da političke partije koje imaju dva odbornika učestvuju i u kolegijima i da dođe do njihovog učešća u samim skupštinskim komisijama, što bi sada nakon svih ovih turbulencija koje su se desile u političkim strankama ne bi bio slučaj”, pojašnjava Boran Bosančić, šef Kluba odbornika DNS-a u Skupštini grada Banjaluka.

Banjaluka skupstina

Prijedlog izmjene poslovnika naći će se na sljedećoj sjednici Skupštine grada. Prvi čovjek skupštine se nada da će što više odbornika prepoznati značaj novih promjena, te da će njegov prijedlog biti usvojen.