Banjaluka na najvišem nivou bezbjednosti

19:38, 23.04.2018.
Thumbnail

Najviši stepen obezbjeđenja očekuje se na svakom metru, od aerodroma u Mahovljanima do centra Banjaluke, povodom sutrašnje posjete ruske delegacije. Saobraćaj će biti strogo zabranjen na putu od Međunarodnog aerodroma i u centru grada, a kretanje će se ograničiti i za pješake. Poštovanje policijskih naredbi je obavezno, a građanima se ne preporučuje da otvaraju prozore, izlaze na terase, pa ni da nose ruksake i torbe.

"Posljednji put smo ovakve mjere preduzimali za vrijeme posjete Pape Jovana Pavla II 2003. godine. Mjere bezbjednosti prvog stepena na teritoriji PU Istočno Sarajevo sprovodiće 300 policijskih službenika, dok će na teritoriji Banjaluke sprovoditi 900. Znači, u ukupno obezbjeđenje dolaska ruske delegacije biće uključeno hiljadu i dvjesto policijskih službenika", kaže Danica Gnjatović, portparol MUP-a Repubike Srpske.

Svečani doček ruske delegacije organizuje Štab akcije koji je u stalnom zasjedanju. Dio počasne jedinica MUP-a Srpske dočekaće Matvijenkovu i na aerodromu u Mahovljanima. Počasna jedinica dočekaće ih i u centru Banjaluke.

mapa-tacaka-najviseg-nivoa-bezbjednosti

Posebne mjere obezbjeđenja biće pri dolasku Matvijenkove u Palatu Republike. Građani će dolazak ruske delegacije moći da prate sa Trga Krajine. Zona oko Palate i Narodnog pozorišta biće blokirana za građane. Sterilna zona biće čuvana pod strogom pratnjom policije.

Prostor oko Narodne skupštine biće otvoren samo za visoke zvanice koje su pozvane da prisustvuju svečanoj sjednici sa predsjednicom. Krug oko Narodne skupštine biće zatvoren i za pješake.

U užem centru grada biće zabranjen rad ugostiteljskih i trgovačkih objekata i točenje alkohola.

Banjalučani sa kojima smo razgovarali kažu da ne pamte takve mjere obezbjeđenja, ali neće im biti teško da ispoštuju sva pravila.

"Svaka čast. Neka bude obezbjeđenje".

"Jesam, jesam, sve iščitala. Upućena sam i biću kod kuće i onako sam to planirala".

"Poštujem i Rusiju i ovu gospođu koja dolazi i koja je u vrhu ipak", rekli su građani Banjaluke.

Valentina Matvijenko po važnosti je treća ličnost u Rusiji, u javnosti poznata kao žena od Putinovog povjerenja. Na današnjoj funkciji je već sedam godina, a obavljala je dužnost gubernatora Sankt Peterburga, ali i zamjenika predsjednika Vlade Rusije.