Banjaluka: Jeftiniji stanovi ako se ukine renta

16:36, 23.09.2017.
Thumbnail

Mladim bračnima provima koji rade za mizernu platu i ne mogu se uzdati u pomoć roditelja, jedina šansa da imaju svoj krov nad glavom su subvencionisani stanovi, čiju bi gradnju pomogla Gradska uprava Banjaluka.

I pored kredita IRB, većina mladih bračnih parova u Banjaluci ne može ni da razmišlja o kupovini stana, jer su cijene kvadrata i do 2.500 KM.

Oni koji su bili te „sreće“ da se zaduže na 20 godina, porodicu odgajaju uglavnom u 50 kvadrata, jer nisu imali novca za veći stan.

- Živimo kao podstanari već 5 godina, i ne možemo ni da razmišljamo o kupovini svog stana jer je u Banjaluci sve preskupo. Roditelji nam ne mogu pomoći, raspitivali smo se i za kredit, ali za 60.000 KM koliko bismo mogli podići, ne možemo ništa kupiti - ispričao je jedan bračni par koji kao podstanari žive na Starčevici.

U građevinskim firmama tvrde da zbog previsokih nameta, stanove ne mogu prodavati jeftinije, a pojedini su, kažu, voljni da „sklope pakt“ sa Gradom.

Direktor jedne građevinske firme, Slavko Banjac ističe da bi svakako bio zainteresovan da pravi stanove za mlade, ukoliko bi Grad investitore oslobodio plaćanja rente i uređenja građevinskog zemljišta. Kvadrat stana, procjenjuje on, bio bi bar 300 maraka jeftiniji.

Investitor mora biti siguran da će prodati sve stanove, jer je u suprotnom u gubitku. Trebalo bi zato sklopiti tripatitini ugovor sa Gradom, investitorom i unapred definisanom listom kupaca. Onda bi nam bilo lakše podići i kredit kod banaka - kaže on.

Ekonomista Zoran Pavlović smatra da bi Grad mogao pomoći mladima do 30 godina da se usele u svoj stan, kada bi se bavio aktivnom politikom riješavanja stambenog pitanja mladih parova.

- Sve se može napraviti, postoji znanje, struka i ljudi koji to mogu osmisliti, ukoliko gradski oci odluče to da podrže - zaključuje Pavlović.

Masovna gradnja za mlade ljude rizična je za bilo kog investitora, ali Grad bi, dodaje on, mogao sastaviti listu potencijalnih kupaca i na bazi toga definisati lokacije gdje bi se izgradile takve zgrade za mlade.

U tom sučaju bi, potvrđuje on, investitoru bilo mnogo lakše da uđe u kreditno zaduženje za izgradnju stanova.

- Postoje modaliteti podrške mladima da kupuju stanove, Grad to može da definiše odlukom da se svaki stan koji je kupio mlađi par oslobodi djela komunalnih taksi, a taj novac se, umjesto kupcima, onda direktno usmijeri investitoru. A ako bi mladi u međuvremenu prodali stan da taj novac vrate Gradu - ističe on.

Na pitanje da li će i kako pomoći mladim parovima da se skuće, gradonačelnik Igor Radojičić za „EuroBlic“ je kratko rekao da u Gradskoj upravi „razmišljaju o tome“.

- Postoje posebne kreditne linije IRB za kreditiranje mladih bračnih parova i samaca. Grad može sa određenim bočnim linijama da pokuša učestvovati, ali puno je zakonskih ograničenja u tome. Postoje neki predlozi u Gradskoj upravi, ali kako ćemo ih završiti ne bih u detalje ulazio - poručio je gradonačelnik.

Stalni posao ključan

Pomagati mlade ljude da kupuju stanove podrazumijeva da je bar jedno zaposleno, a ako bar jedno u braku nema stalan posao, onda ne mogu ni da se kreditno zaduže za stan, bez obzira koja bi cijena stana bila - ističe ekonomista Zoran Pavlović.