Banjaluka dobila Aleju maturanata

15:43, 13.04.2018.
Thumbnail

U neposrednoj blizini tvrđave Kastel u Banjaluci danas je zasađeno 105 sadnica kestena, koje je zajedno sa banjalučkim maturantima zasadio gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, čime je grad na Vrbasu dobio Aleju maturanata.

Riječ je o inicijativi Ugostiteljske-trgovinsko-turističke škole koju su podržale sve banjalučke srednje škole i grad na osnovu koje je svako odjeljenje maturanata banjalučkih srednjih škola zasadilo po jednu sadnicu, saopšteno je iz Gradske uprave.

Radojičić je zahvalio srednjoškolcima na učešću u ovoj akciji i naglasio da je ovo prvi put da se u Banjaluci organizuje ovakva akcija.

"Svi govore da nam treba više parkova i zelenih površina, drvoreda, a pošto ste danas posadili ovo drveće, pozivam vas da zajednički pazimo na njega i na sve ostalo zelenilo u Banjaluci, kako bismo svi zajedno imali bolje i ljepše uslove za život u našem gradu", poručio je Radojičić.

On je dodao da je generacija 2018. "prva probila led" i izrazio očekivanje da će svaka naredna imati svoj drvored.

Inicijator akcije sadnje drveća i pokretač ideje, profesor Ugostiteljske škole Predrag Tošić rekao je da su za pokretanje inicijative najzaslužniji učenici.

"Oni su me pitali kako da ostave trag u svom gradu, kako da obilježe svoje školovanje i tako smo došli na ideju Aleje maturanata. Dobili smo prekrasan kraj u gradu i vjerujem da će i naši učenici jednog dana, sa svojom djecom, uživati u ovom lijepom ambijentu", istakao je Tošić.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola LJuban Bajić rekao je da je u akciji sađenja kestena u Ulici Teodora Kolokotronisa učestvovalo svih 17 banjalučkih srednjih škola, te da je ovo dobar primjer kako se omladina može aktivirati i učiniti nešto dobro za zajednicu u kojoj živi.

On je izrazio uvjerenje da će u narednom periodu biti još ovakvih akcija u kojima će učestvovati banjalučki osnovci i srednjoškolci.

(Srna)