Banjalučki stručnjaci savjetuju: Njega kože i kose tokom jeseni VIDEO

11:40, 13.10.2017.
Thumbnail

Promjena godišnjeg doba i temperature može u jednakoj količini uticati na vašu kožu kao i na vašu kosu. Svakako se moramo prilagoditi i pripremiti se za hladnije vrijeme.

Pravilna ishrana igra veoma veliku ulogu kada je u pitanju izgled vaše kože i kose. Brojni vitamini, minerali i druge hranljive materije efikasno utiču na kvalitet, zdravlje i ljepotu kože i kose.

Voda je takođe, veoma bitna za zdravu kožu. Kako bi spriječili dehidraciju kože potrebno je unositi dosta vode. Potrudite se da tokom dana popijete bar 2 litra vode.

vlcsnap-2017-10-13-11h39m29s55

Preporučuje se hrana kao što su supe, lagano kuvano povrće, ovsena kaša, voće (banane, šumsko voće, šljive, pomarandže, limun..), žitarice i salate. Izbegavajte slanu hranu koja podstiče dodatnu dehidraciju tela.

Tokom jeseni koristite više uljane kupke za bolju hidrataciju kože. Uljane kupke bolje čuvaju prirodnu vlagu kože. Izbjegavajte sapun.

Piling tela radite makar jednom nedeljno kako bi odstranili sve mrtve ćelije. Nakon kupanja koristite eterična ulja ili masnija mleka za telo. Ponekad je samo malo ulja potrebno kako biste se oslobodili suve kože. Obavezno se mažite poslije svakog tuširanja kako biste nahranili isušenu kožu.

Koristite hranljive kreme koje će vam dobro hidrirati i čuvati kožu tokom hladnih dana.

Jesen je vrijeme kada treba da počnete da koristite balzam za usne, ako do sada već niste. Birajte prirodne sa propolisom ili pantenolom. Čuvaće vaše usne i nikada neće biti isušene.

Tokom jeseni mnogi se susreću sa opadanjem kose i to nije nimalo prijatno. Najbolji lijek protiv opadanja kose je ricinusovo ulje. Najbolje je da ga nanesete dva sata prije pranja na korijen kose. Koristite hranljivu masku ili balzam.

vlcsnap-2017-10-13-11h37m09s183

Koristite šampone koji sadrže vitamine B5, E, žalfiju i mineralne soli. Oni sprečavaju opadanje, jačaju kosu i stimulišu prirodni rast kose.

Ukoliko vam je kosa baš suva, maske i pakovanja nanosite od vrha ka korijenu. Prvo njime namažite prve dvije trećine kose, sačekajte 10 minuta, pa ga tek onda stavite i na dio bliži korenu. Ostavite još pet minuta i dobro isperite.

Nije loše početkom jeseni da skratite malo kosu kako bi osvježili suve, procvjetale krajeve.

Odlazak frizeru je must-do! Ljeto, sunce, more, so i kreme uništavaju vrhove kose tako da zakažite termin kod frizera i sredite te vrhove kako bi vam kosa bila u potpunosti zdrava.

vlcsnap-2017-10-13-11h36m14s132

Pogledajte još savjeta o njezi kože i kose koje smo dobili od stručnjaka, Irene Kasagić iz studija "Lajolie" i poznatog frizera Harisa Dedića iz studija "Hair Design" u Banjaluci.