Banjalučka Gimnazija: Za 120 godina nova dvorana

13:26, 01.10.2015.
Thumbnail

Od kako je osnovana prije 120 godina, banjalučka gimnazija, važila je za školu u kojoj se cijenilo znanje i kreativnost. Pored marljivog učenja njegovao se i sportski duh i postizali izuzetni rezultati.

Zlatne odbojkašice, ponos Gimnazije i odbojkaškog kluba “INOVA”, prinuđene su da treniraju gdje i kada stignu.Vijest o izgradnji nove sportske dvorane, posebno ih je obradovala.

“Mnogo bi nam značila jer treninge bi imali u noramlnim uslovima , više treninga, imali bi vremena i za druge obaveze”, rekla je Aleksandra Tatić, učenik četvrtog razreda Gimanzije i kapiten odbojkoškag kluba “INOVA”.

Dok se nadaju izgradnji nove, odbojkašice treniraju u staroj, neuslovnoj sali, bez prostora za publiku i sa zastarjelom ventilacijom. Izgradnja nove sportske dvorane odmah pored gimnazije, otvoriće, kažu u školi, nove mogućnosti.

“Korist bi bila indirektno i za našu omladinu, za grad. Mi nemamo takvu dvoranu. Imala bi 300 do 600 više mjesta za publiku, mogu se organizovati odbojkaške, rukometne i druge utakmice”, rekao je  direktor Gimnazije Zoran Pejašinović.

Procjena je da će izgradnje sale koštati oko 700. 000 maraka. Sav finansijski teret preuzeće na sebe  firma “iNOVA informatički inženjering” iz Banjaluke. Moderna dvorana trebalo bi da bude završena do septembra 2016. godine.

“Ukoliko bi sve počelo da se radi kako treba, sa proljeća bi bio napravljen projekat i počeli radovi.  Normalno ne mogu početi tokom škole već da se ta dvorana gradi u toku ljetnog raspusta”, rekao je  Ljubiša Savović, vlasnik preduzeća “INOVA informatički inženjering”.

Stara sala dobiće nove namjene, proširiće se biblioteka, naoraviti 2-3 učionice, a planira se i osnivanje sportskog odjeljenja Gimnazije. Još jedna, druga gimnazija bi Banjaluci bila od izuzetnog značaja, jer ako težimo Evropi, onda ne možemo imati samo jednu gimnaziju na 200 hiljada ljudi, poručuje direktor Gimnazije.

Pogledajte prilog iz ATV Vijesti!