"Banjalučanke" se sa zlatom vraćaju iz Kalamate

14:03, 15.10.2017.
Thumbnail

Ženski kamerni hor "Banjalučanke" iz Banjaluke osvojio je zlatnu medalju i trijumfovao kao apsolutni pobjednik u kategoriji tradicionalne muzike na Internacionalnom horskom takmičenju u grčkom gradu Kalamata.

"Pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta profesora Mladena Matovića, hor `Banjalučanke` je nastupio kao jedini predstavnik Republike Srpske i BiH na ovom značajnom i licenciranom međunarodnom takmičenju", saopšteno je iz ovog hora.

Takmičenje, koje je održano od 11. do 15. oktobra u organizaciji Svjetske horske asocijacije "Interkultur - muzika mundi", u festivalskom i takmičarskom programu okupilo je više od 50 horova iz čitavog svijeta /Norveška, Italija, Brazil, Kina, Izral, Estonija, Grčka Rusija, Iran, Švedska/.

Каламата - Женски камерни хор "Бањалучанке"

Sve horove je ocjenjivao internacionalni stručni žiri, sačinjen od uglednih svetskih eksperata za horsku muziku iz Danske, Italije, NJemačke i Grčke.

"Veoma smo srećni i ponosni što smo na još jednom značajnom takmičenju zadržali kontinuitet kvalitetnih takmičarskh nastupa na Internacionalnoj horskoj sceni, a posebno imajući u vidu činjenicu da je je u ovoj godini došlo do svojevrsne smjene generacija u ansamblu", rekao je dirigent Matović.

On je istakao da je prvi i osnovni cilj našeg učešća na takmičenju u Kalamati predstavljao testiranje trenutnih izvođačkih mogućnosti "Banjalučanki" i pripremu pred narednu i veoma zahtjevnu takmičarski sezonu.

Каламата - Женски камерни хор "Бањалучанке"- златна медаља

Zahvaljujući dosadašnjim rezultatima "Banjalučanke" su se direktno kvalifikovale u najviši rang takmičenja Svjetske horske olimpijade, koja će početkom jula 2018. biti održana u Južnoafričkoj Republici, na kojoj bi hor trebao braniti olimpijsko zlato osvojeno na prethodnoj Olimpijadi u Sočiju.

U prethodnih deset godina hor "Banjalučanke" je ostvario najznačajnije rezultate u svojoj istoriji osvojivši zlatne medalje na takmičenjima u Lincu, Malti, Amsterdamu, Veneciji, Budimpešti, Barseloni, Magdeburgu.

Hor je osvojio dva olimpijska srebra na horskim olimpijadama u Kini i SAD.

Najveće uspjehe u istoriji hora predstavlja osvajanje olimpijskog zlata na Svjetskoj horskoj Olimpijadi u Rigi, te osvajanje zlatne medlje na Svjetskoj horskoj Olimpijadi u Sočiju.

КАЛАМАТА, 15. ОКТОБРА / СРНА/ - Женски камерни хор "Бањалучанке" из Бањалуке освојио је златну медаљу и тријумфовао као апсолутни побједник у категорији традиционалне музике на Интернационалном хорском такмичењу у грчком граду Каламата.

Zahvaljujući ovim rezultatima ženski kamerni hor "Banjalučanke" je uvršten na zvaničnu rang-listu 50 najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije "Interkultur - muzika mundi".

Učešće Ženskog kamenog hora "Banjalučanke" na takmičenju u Kalamati realizovano je zahvaljujući svesrdnoj podršci i razumijevanju Kabineta Predsjednika Republike Srpske i Grada Banjaluka.

(Srna)