Banjalučanin ostao bez dva prsta, poručuje da svi uče na njegovoj grešci

22:06, 18.01.2018.
Thumbnail

Anđelko Lugonja ostao je bez dva prsta nakon što mu je u ruci eksplodirala petarda.

Doktori banjalučke Hirurgije već šesti dan pokušavaju da 36-ogodišnjaku saniraju ranu, a onda ga, kažu, čekaju još dvije operacije. Nažalost, nisam jedini koji je na svojoj koži osjetio koliko su petarde opasne, a najbolje bi bilo da ih više ne vidim u svojim rukama, kaže Anđelko.

" Uzeo sam petardu i zapalio je, nisam uspio izbaciti je iz ruke. Ona je pukla i napravila mi problem za čitav život.  Moja poruka je da vide i da se uče na mojoj grešci, da ne prave greške, što sam i ja naučio", rekao je Anđelko Lugonja.

Zato na opasnost pirotehničkih sredstava u Kliničkom centru ponovo podsjećaju. Upozoravali su i prije praznika, ali to, kažu,očigledno nije bilo dovoljno. Intervenisali su više nego ranijih godina, a sa teškim povredama im najviše dolaze odrasli pacijenti. Uradili su koliko su mogli da bi spasli i  Anđelkovu šaku, iako će imati trajne posljedice.

" Amputacija je trajna kategorija, trajno oštećenje zdravlja, tako da će njegova desna šaka biti i redukovana za normalnu funkciju u budućnosti. Jenjavaju ovi novogodišnji i božićni praznici, ali da se promijeni nešto, da se napravi neka kontrola što se tiče eksplozivnih sredstava, jer ove godine je to stvarno tri ili četiri puta više nego do sada", rekao je Nikola Baroš, načelnik Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju UKC RS

Na Klinici za plastičnu hirurgiju zbog povreda od  pirotehničkih sredstvima zbrinuli su 14 pacijenata.  Pored njih, svakodnevno su intervenisali i zbog manjih povreda od eksplozija.