Banjalučani osmislili aplikaciju koja upozorava na terorizam

21:54, 21.08.2017.
Thumbnail

Bračni par iz Ciriha, porijeklom iz Banjaluke, osmislio je telefonsku aplikaciju koja upozorava na terorističke napade, prirodne nepogode i druge opasnosti.

Bračni par koji je iz Banjaluke otišao u Švajcarsku u potrazi za boljim sutra - to bolje sutra je i našao. Dražen i Ivana Žigić su zajedno sa Stefanom Šerbedžijom iz Beograda osmislili aplikaciju za pametne telefone "Ping", koja polako osvaja tržište.

Preko "Pinga" možete dobiti upozorenje na terorističke napade, prirodne nepogode, zastoje u saobraćaju, ali i druge opasnosti. Za sada, sve funkcioniše besprijekorno, kaže Žigić.

"Mnogi ljudi danas u prevozu ili bilo gdje na ulici najčešće svoje vrijeme provode surfajući po telefonskim aplikacijama. I onda se logično nametnulo mišljenje - daj da potražimo neku aplikaciju koja bi mogla da nam pomogne u takvim situacijama", kaže Dražen Žigić, osnivač kompanije "Ping".

aplikacija

Inspiracija za "Ping" je došla u zloslutnom trenutku, nakon terorističkog napada na koncertu u Parizu 2015. godine. Dražen i njegova supruga - koji su planirali da otputuju u grad svjetlosti - razmišljali su šta mogu da učine u toj situaciji i, kao inženjeri elektrotehnike, odmah su počeli da mozgaju o tehnološkom rješenju tog problema.

"Aplikacija ne može da zaustavi metak ili da vam pomogne u situaciji neposredne opasnosti. Uvijek treba ići u policiju i ostale službe. Naša aplikacija se trudi da doda nivo bezbjednosti na cijelu tu priču", kaže Dražen Žigić.

Dražen i Ivana su završili Elektrotehnički fakultet u Banjaluci. Dražen kaže da ih je tamo stečeno obrazovanje više nego dobro pripremilo za izazove programiranja savremenih aplikacija. Kojih će u budućnosti, iz njihove kuhinje, svakako biti.