Banjac za ATV: Moramo skinuti okove zaborava sa stradanja srpskog naroda

23:02, 16.05.2018.
Thumbnail

Izgradnja memorijalnog centra Donja Gradina znači mnogo, da skine okove zaborava sa stradanja srpskog naroda, kako bi se saznala istina, kako bi čitav svijet znao šta se desilo u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, kada je čitav jedan narod stavljen van zakona samo zato što je pravoslavni, što piše ćirilicom, rekao je za ATV Darko Banjac, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, i predsjednik Obdbora za koordinaciju sa institucijama i organizacijama u vezi sa izgradnjom memorijalnog centra.

On je nakon jučerašnjeg usvajanja, u NS RS,  Informacije o provedenoj proceduri javne nabavke za idejno rješenje za izgradnju Memorijalnog centra Donja Gradina rekao da je to tek prva faza, koja je trajala tri i po godine, zbog Zakona o javnim nabakama, jer se može žaliti ko god hoće.

Nagrađena su dva rada, jedan sa 15 hiljada KM i drugi sa pet hiljada KM.

"Sada slijedi raspisivanje tendera za izvedbeni projekat, a zatim treća faza, raspisivanje tendera za izbor izvođača.  Zakon o javnim nabakama je takav kakav jeste, treba ga mjenjati, može se žaliti ko god hoće. Ako bude sve kako treba druga faza bi mogla biti gotova do oktobra. Nadam se da neće biti žalbi. Sve se mora ubrzati," rekao je Banjac.

On pojašnjava da je žiri izabrao rješenja gdje su svi segmenti stravičnog zločina bili zastupljeni.

"Kada memorijalni centar bude izrađen vi prolazite kroz čitavu istoriju, jedan dio je spiralni spomenik koji prikazuje užasna stradanja, a drugi je Istraživački centar što je veoma bitno. Sada tamo imaju četiri istoričara. Mora ih biti više, jer zločin nikad nije istražen do kraja. Jasenovac, jedini logor za djecu na svijetu, način na koji je to rađeno, kako su mučeni i ubijani ljudi, ne može se porediti ni sa jedim logorom u svijetu. Istraživački centar mora da stvarno utvrdi šta se dešavalo, kaže Banjac.

On ističe da su zločinci bili pripadnici hrvatskog naroda i da su žrtve bile Srbi, koji su imali ime i prezime.

"Ti zločini nikad nisu istraženi, jednostavno je zaustavljeno. Istraživački centar će doći do mnogo detalja. Svjedoci smo da rukovodstvo hrvatske negira taj zločin. Nijemci su prihvatili, priznali svoja nedjela. U rukovodstvu Hrvatske nema te želje, snage i hrabrosti. Ja ih žalim, potrebna je velika hrabrost priznati šta se dešavalo u NDH. Nikad nigdje u svijetu nije proizvedeno oružje isključivo za ubijanje jednog naroda, osim u NDH, takozvani "srbosjek", rekao je Banjac.