Banjac: Negiranje zločina u Jasenovcu - pravac hrvatske politike

18:03, 25.04.2018.
Thumbnail

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Darko Banjac smatra da izjava predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović o potrebi formiranja komisije za utvrđivanje "prave istine" o Jasenovcu pokazuje da je pravac politike Hrvatske negiranje zločina koji se desio u tom koncentracionom logoru nad Srbima, Jevrejima i Romima.

"Jako mi je žao što hrvatsko političko mnjenje i političari nemaju unutrašnjeg morala, snage i čvrstoće da prihvate istinu koja se dešavala u Jasenovcu. Meni je žao tih ljudi, jer nemaju hrabrosti da priznaju i prihvate zločin koji se desio u Drugom svjetskom ratu, pokušavaju da manipulišu činjenicama i govore o periodu poslije 1945", rekao je Srni Banjac, koji je predsjednik skupštinskog Odbora za Donju Gradinu.

On je rekao da mu nije jasno kako predsjednik moderne Hrvatske države u 21. vijeku želi da negira da je postojalo jedino oružje na svijetu koje je napravljeno za istrebljenje srpskog naroda - "srbosjek", te činjenicu da je u sistemu koncentracionog logora Jasenovac postojao jedini logor za djecu u kome je ubijeno više od 20 hiljada djece.

Banjac je naveo da se ne može pravdati činjenica da su Srbi stavljeni van zakona u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i brojni zločini ustaša, Hrvata katoličke vjeroispovjesti.

"Mislim da zločin koji se desio u Jasenovcu, gospođa Kitarović i hrvatski politički vrh očigledno hoće da ponovi tako što će negirati ubijanje djece, majki i nedužnog stanovništva", rekao je Banjac.

On je naveo da posljednji otadžbinski rat i protjerivanje 500 hiljada Srba sa područja Hrvatske pokazuje mržnju i da je očigledno da hrvatsko društvo nije sazrelo da prihvati zločin koji se dogodio u Jasenovcu do 1945. godine, koji je dio Holokausta.

"Ako se želi pomirenje, moraju se priznati ti zločini i u ime svojih predaka zatražiti oproštaj od srpskog naroda", rekao je Banjac i naglasio da je izjava Kitarovićeve predstavlja veliku sramotu Hrvatske.

"Ona ne zna i ne želi da zna istoriju. Mi Srbi više ne trebamo da ćutimo i saginjemo glavu pred potomcima onih koji su nas ubijali i klali. Istina je jedna - više od milion Srba je ubijeno u Drugom svjetskom ratu u koncentracionim logorima", naglasio je Banjac.

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas da se zalaže da posebna komisija utvrdi "pravu istinu" o onome šta se dešavalo u Jasenovcu tokom i, kako je navela, "nakon rata", što je izazvalo burna reagovanja i optužbe za "relativizaciju Holokausta".

(Srna)