Mate drži 20%

Ovo je naličje operacije Bugati-Rimac: Porše sada kontroliše 58,2% hrvatske kompanije

  • Izvor: Telegraf.rs
  • 08.07.2021.09:06

Poznavaoci auto-industrije nisu previše iznenađeni raspletom "nove" spektakularne poslovne operacije vezane za kompaniju Rimac Automobili i brend Bugati, premda je gotovo sigurno da je otpora takvom rješenju bilo.

U moru sumornih vijesti o koroni, kao "bomba" je odjeknula vijest da je mladi preduzetnik, Mate Rimac, preuzeo kultni automobilski brend Bugati. Taj istorijski uspjeh firme, koja je još 2009. radila iz garaže, ipak "ispod radara" krije ovu stranu priče, piše Poslovni dnevnik.

Naime, udruživanjem Rimac Automobila i Bugatija stvara se "joint venture" Bugati Rimac (u kojoj će većinski udio imati novoosnovana Rimac grupa), a koji će (in)direktno kontrolisati njemački Porše, sa 58,2 posto vlasništva, dok će Mate Rimac ostati na čelnoj poziciji, ali s manjinskim paketom od 20,4 posto dionica.

Transakciju ne prati "cash flow", već se radi o zamjeni dionica, što reflektuje posljedično sažimanje strukture firme iz Svete Nedjelje. Time Rimčev stratap prestaje da bude to i dodatno se integriše unutar VW grupacije, čiji je dio i Porše.

Rimac Automobili postaju Rimac grupa (podijeljena na Bugati Rimac, te Rimac Tehnolodži) u kojoj Mate Rimac formalno ima najveći pojedinačni udio od 37 posto, Porše ima 24 posto udjela, Hjundai 12 odsto, a ostali dioničari - 27 procenata.

Na stepenici niže, Rimac grupa će imati 55 posto paketa Bugati Rimca unutar kojeg zasebno ostaju brendovi Bugati Automobils i Rimac Automobili. Preostalih 45 posto dionica "joint venture"-a drži njemački proizvođač koji finansijski prati Rimca u posljednje tri godine, te najnovijim dogovorom dobija moćnu kontrolu nad 58,2% akcija.

Sa 37% dionica grupe, koja ima 55% dionica Bugati Rimca, mladi preduzetnik iz Hrvatske imaće tek nešto više od petine dionica u kompaniji. Uprkos tim brojkama koje bitno idu u korist njemačkom investitoru, dogovor je da na čelu ostaje Mate Rimac, kao CEO Rimac grupe.

On će voditi Bugati Rimac i Rimac Tehnolodži.

Nova kompanija ostaje pod upravljačkom palicom mladog biznismena koji je, uprkos svim objektivnim preprekama poslovanja u Hrvatskoj, firmu podigao iz nule i to u branši koja je naglašeno kapitalno intenzivna. Ipak je, piše hrvatski portal, najvažnije od svega da poslovnih ideja i planova u Sv. Nedjelji ne manjka, što je adut dioničarima VW-a.