Kakvi su zamjenski diskovi u poređenju sa originalnim?

  • Izvor: Agencije
  • 13.07.2021.09:08

Kako prenosi RevijaHAK na testu kočionih pločica i diskova pokazalo se kako svi zadovoljavaju evropski standard UN-R 90 – te su svi osim jednog proizvoda dobili ocjenu na testu dobar i bili su ravnopravni dijelovima originalnog proizvođača.

Kada se moraju mijenjati kočione pločice i kočioni diskovi to je obično skupo. Moraju li to uvijek biti originalni rezervni dijelovi? Ili su prikladne i alternativne opcije? Njemački autoklub (ADAC) testirao je nekoliko proizvoda. Troškovi popravka, odnosno zamjene idu od nekoliko stotina evra do nekoliko hiljada evra za skupu sportsku egzotiku.

Neovlašteni lanci radionica mame povoljnim ponudama za popravak i obećavaju ugradnju visokokvalitetnih proizvoda. Sve više ovlaštenih serivisa nudi i promjene kočnica po povoljnim uslovima za automobile od pete godine starosti, kada uglavnom prestaje servisiranje u ovlaštenim servisima. Pritom se ne instaliraju originalni dijelovi nego njihove zamjene. Koliko su dobri zamjenski proizvodi? ADAC je u VW Golfu 7 testirao nekoliko sistema u poređenju s originalnim dijelom. Performanse kočenja i trošenje ispitivani s dva različita ciklusa kočenja (s umjerenim i naglim i teškim kočenjem), dok su se vozački testovi s Golfom fokusirali na uticaj različitih kočionih sistema na ponašanje u vožnji. Isprobani su originalni proizvod VW-a, dvije sportske kočnice Bremba i Zimmermanna, kočnica iz ATE-a sa smanjenim trošenjem, kočnica marke Bosch i cjenovno povoljna kočnica firme Ridex.

Razlike u troškovima proizvoda su velike: dok VW za četiri diska s pločicama naplaćuje 432 evra, a isti set dostupan je u Ridexu za 100 evra. Uz to, naravno, idu troškovi instalacije.

Svi zadovoljavaju evropski standard UN-R 90 – te su svi osim jednog proizvoda dobili ocjenu na testu dobar i bili su ravnopravni dijelovima originalnog proizvođača (samo je Ridexov proizvod dobio ocjenu niže). Dakle, dobar kvalitet ne mora uvijek biti skup. Udaljenost kočenja od 100 km/h razlikovala se samo u pola metra kod pet proizvoda, a čak je i nešto slabiji Ridex kočio samo metar duže. Jedini je problem kad su se ova kočnice zagrijale, tada je imala slabije peformanse od ostalih. Pobjednikom je na testu proglašen proizvod ATE-a, koji je bio bolji i od VW-ovih kočnica.

Izvor: RevijaHAK

Tagovi: