Austrougarsko čudo graditeljstva i dalje misterija posjetiocima

20:38, 15.11.2016.
Thumbnail

Čudo od graditeljstva, austrougarsko vojno utvrđenje nadomak Trebinja, Strač i dalje je misterija brojnim turistima, koji uprkos lošem, makadamskom i strmom putu na tvrđavu idu s oduševljenjem i ushićenjem.

"Ovo ima ogromni turistički potencijal jer imamo ruskih turista koji su veoma zainteresovani da posjete ovaj objekat, a onda naravno Austrijanaca Njemaca i ostalih", kaže Dubravko Kurtović, predsjednik speleološkog društva "Zelena brda".

"Gore još postoje čelične kupole,jedine na svijetu, neuništive sobe, i to su spomenici od velikog istorijskog značaja i vrijedan su prijedmet istraživanja kao dio istorije Centralne Evrope", ističe Folker Pahauer, profesor Tehnološkog fakulteta u Gracu.

Za Strač koji je građen od 1910. do 1916. godine vezale su se različite legende. Govorilo se da ima 365 soba, tajne čatrnje, agregate. Slike utvrđenja čuvaju se u državnoj arhivi u Beču, a brojni su fondovi koji bi pomogli rekonstrukciju tog čuda arhitekture, samo treba malo volje i istraživačkog rada kažu sa Instituta za građevinarstvo u Gracu.

"Vrata su otvorena. Postoji mnogo projekata uključujući evropske fondove i njihov novac. I moramo iskoristiti znanje da obnovimo Strač i dobijemo te pare, i da iskoristimo istorijski potencijal ovog spomenika", naglasio je Pahauer.

Problem je što se još ne zna ko je legitimni vlasnik Strača - država, grad, neko drugo pravno ili fizičko lice.

Strač je jedno od najčuvenijih utvrđenja Austrogugarske monarhije. Na trebinjskim brdima postoji još osam sličnih tvrđava, sve su služile za odbranu grada. Sa njih se kontrolisao ulaz u Bokokotorski zaliv a građanima su bile nepristupačne do sredine 50 – ih godina prošlog vijeka. Podaci govore da je na Straču, Petrinji i Golom brdu boravilo oko deset hiljada vojnika.