Austrijska vlada položila zakletvu, u Beču protest

13:43, 18.12.2017.
Thumbnail

Nova austrijska vlada na čelu sa liderom konzervativaca Sebastijanom Kurcom položila je danas zakletvu. Šef države Aleksander van der Belen proglasio je novu koalicionu vladu konzervativne Austrijske narodne partije i nacionalističke Slobodarske partije Austrije.

Uoči zakletve u centru Beča protestovali su nezadovoljni građani.

Novi kancelar je 31-godišnji Sebastijan Kurc, koji je postao i najmladji evropski lider, a šef Slobodarske partije Austrije Hans-Kristijan Štrahe je vicekancelar.

Ceremoniju polaganja zakletve prenosila je austrijska televizija.

Dvije stranke postigle su koalicioni sporazum koji uključuje i dogovor o pooštravanju propisa o azilu i imigrantima, ali uz čvrstu posvećenost Evropskoj uniji.

Pregovori o koaliciji su počeli poslije izbora 15. oktobra, na kojima je pobijedila Kurcova Narodna partija.

Oko 6.000 ljudi okupilo se u centru Beča na protestu protiv nove vlade, saopštila je policija. Demonstracije je organizivalo nekoliko ekstremno ljevičarskih, antifašističkih grupa kojima su se pridružili i studenti, prenosi DPA.

Manja grupa demonstranata bacala je petarde, paradajz i jaja na pripadnike specijalne policije, a demonstranti koji su se okupili ispred sjedišta predsjednika uglavnom su mirno protestovali.

Okupljeni su nosili transparente s natpisima: "Ne dajte nacistima da vladaju" i "Ne želimo nacističke svinje", kritikurajući na taj način ulazak populističke Slobodarske stranke Austrije u vladu.

(Agencije)