Austrijanci traže zabranu "ustaškog okupljanja" u Blajburgu

12:57, 17.10.2017.
Thumbnail

Šef Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) u Švehatu David Štokinger, ocijenio je da se mora obustaviti fašističko obilježavanje u Blajburgu.

Štokinger je, u saopštenju, istakao da podržava inicijativu poslanice SPO u austrijskom parlamentu Katarine Kuharovic s tim u vezi.

- Kao socijalista i Austrijanac za mene je nepodnošljivo da iz godine u godinu posmatram na austrijskoj teritoriji neofašističke ustaške krugove. Druga Republika je osnovana kao rezultat i pouka tamnog doba hitlerovog fašizma kao demokratska i nezavisna republika na antifašističkim osnovama. Tu tradiciju treba nastaviti i zabraniti svaka fašistička i nacistička djelovanja - zatražio je Štokinger.

blajburg

On je ukazao da svake godine predstavnici retrogradnih snaga i udruženja veterana dolazi u Blajburg, koji se prisjećaju svoje fašističke ustaške vlade i NDH, a sve pod velom navodnog sjećanja na žrtve rata.

Štokinger je istakao da je dovoljno loše što u današnjoj Hrvatskoj ustaška tradicija postaje sve popularnija, i dodao da se ona zasigurno neće prenijeti u Austriju.

- To je otvoren napad na sve Srbe u dijaspori, Srbiju, sve demokratski i antifašistiki opredijeljene ljude u zajednici sa prostora bivše Jugoslavije, kao i posebno na sve Austrijance i suverenu demokratsku republiku - poručio je on.

blajburg majice

Štokinger je podsjetio da je pod šahovnicom NDH, uz podršku Hitlera, više stotina hiljada Srba, Roma i Jevreja ubijeno u koncentracionom logoru Jasenovac, a hiljade je nasilno natjerano na katoličanstvo.

Pozvao je i na proteste iduće godine.

- Inicijativa poslanice Kuharovic, sa upitom ministru unutrašnjih poslova, značajna je kako bi se pojasnila pravna situacija oko zakona o zabrani obilježja. Biće zanimljivo kako će se izjasniti druge stranke. Pored toga bi bilo potrebno da se iduće godine preduzme snažan znak protesta u Blajburgu - poručio je on.

Poslanica SPO Kuharovic uputila je ministru unutrašnjih poslova upit povodom fašističkih simbola koji su nošeni na komemoraciji u Blajburgu, odnosno da li oni potpadaju pod zakon o zabrani simbola Trećeg rajha.

(Blic.rs)