20:10 UTO-ČET

Vere i zavere

23.01.2019.

Vere i zavere

Serija „Vere i zavere“ nastala je prema istoimenom romanu najznačajnijeg novosadskog savremenog književnika – Aleksandra Tišme (1924–2003), a od utorka se emituje u programu Alternativne televizije!

Radnja romana objavljenog 1983. godine smještena je u novosadski milje, i u njemu su na Tišmin, prepoznatljivo zreo, oštar i beskompromisan način, prožete decenije – 40-te, 50-te i rane 60-te godine dvadesetog vijeka - u kojima je Novi Sad prolazio kroz značajne političke, društvene i etničke promjene, kao i one na nivou značenja osnovih pojmova - časti, morala, ljubavi, vjere i lične sreće.

Thumbnail

U središtu zbivanja je jedna ljubavna priča, afera između Inge Lebenshajm (Nina Janković), novosadske Njemice zanosne ljepote, koja se 20 godina nakon rata vraća iz Beča u svoj rodni Novi Sad i Sergija Rudića (Goran Bogdan), heroja Drugog svjetskog rata, koji se nije snašao u poslijeratnom životu, i koji se svakog vikenda vraća u Novi Sad bježeći od svog, poslovno i emotivno zaglibljenog života u Beogradu.

Iako su poznanici iz gimnazijskih dana, njih dvoje se nisu vidjeli 20 godina jer je Inge pred kraj rata morala da pobjegne iz zemlje, budući da je njen otac bio jedan od vodećih novosadskih nacista. Ta poslijeratna romansa dvoje ljudi na pragu četrdesetih godina života,  propraćena je njihovim strahom da im je to možda posljednja prilika da povrate svoje ratom razvejane živote.

Ingi je rat odnio sve koje je voljela i ostavio je nesposobnom za emotivne odnose, da rađa iako su joj „svi reproduktivni organi zdravi“ i ravnodušnom do mjere da se upustila u brak sa čovjekom kog jedva podnosi, gotovo bolesno racionalnim i poslovno veoma uspješnim Baltazarom Šultajsom (Nikola Rakočević). Sergije je pak u SKOJ, pa onda i u rat uletio gorljivo, sa nepromišljenošću jednog maturanta, što bi ga koštalo glave da nije njegovog brižnog prijatelja, čudaka i samotnjaka, dobrovoljno samoizgnanog u knjige, Eugena Pataka (Bojan Žirović).

No, ni on ga nije mogao spasiti od krivice, koju će nadalje nositi zbog pogibije njegove prve djevojke i saborca. I nakon rata, Sergijev život obilježavaju dobre namjere koje su gotovo uvijek vodile teškim porazima i, po njega bolnim, razbijanjima jedne po jedne iluzije. Upravo gubitak iluzija u sudaru sa stvarnošću i cinizmom novog vremena čini okosnicu i glavni motiv ove priče.

Thumbnail

Povod za njihov ponovni susret pomalo je ciničan: Naime, sticajem raznih međunarodnih pravnih okolnosti, Ingi je sudski vraćen stan u Novom Sadu koji joj je, kao i gotovo svim podunavskim Njemcima, oduzet odlukom AVNOJ-a i novih komunističkih vlasti. Sa stanom je dobila i stanare koje štiti stanarsko pravo i zbog čega sa povraćenom imovinom zapravo ne može ništa. Zato njen muž predlaže da odu u Novi Sad i da sa stanarima pronađu rješenje.

Njihovi domaćini a i posrednici u pregovorima su Ingina sestra Magda (Dragana Dabović) , sa mužem Milanom Stepanovim (Ivan Đorđević), koju je od poslijeratnog progona Njemaca spasila upravo udaja za Srbina.  I dok se Inge potpuno prepušta ponovnom otkrivanju mirisa, zvukova i slika svoje mladosti i maženju sa brojnom Magdinom djecom, Baltazar misli samo o tome kako da što prije obavi posao zbog kog je u Novom Sadu -  da zatečenim stanarima proda stan - i da se vrati svom bečkom životu. Zatečenim stanarima, Sergijevim roditeljima, zubaru Dušanu Rudiću (Saša Torlaković) i Lizaveti (Mira Furlan) nova okolnost – to što stan za koji su mislili da im pripada više nije njihov - jeste izvor velike nelagode. Zato na pregovore sa novim a starim vlasnicima stana šalju svog sina Sergija.

Na insistiranje domaćina, Milana Stepanova, koji je ganut tim okupljanjem i „oživljavanjem predratnog Novog Sada“, pregovori se nakon nekoliko čašica pretvaraju u zabavljanje ponovo okupljenih starih gimnazijskih drugova koji traje do duboko u noć kada se u polumraku susjedne sobe, pred nosom alkoholom omamljenog muža, začeo ljubavni slučaj Inge i Sergija. Njihova veza trajaće svega nekoliko mjeseci, od aprila do jula 1962. u Novom Sadu, ali će imati dramatične posljedice i za same učesnike afere i za sve iz njihovog najbližeg okruženja...

ATV vam donosi novu dramsku seriju, drugačiju ljubavnu priču sa tajnama iz prošlosti koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.