STEVE-JOBS-PORTAL.jpg

Biografija/Drama

21:30

Steve Jobs

U subotu na programu ATV-a u dobro poznatom terminu za najbolja svijetska filmska ostvarenja od 21 čas i 30 minuta donosimo film o velikom modernom kreatoru digitalnog svijeta, film 'Steve Jobs' reditelja Dannyja Boyla. Film prikazuje događaje iza kulisa digitalne revolucije i slika portret čovjeka u njenom epicentru, otkrivajući lična previranja i probleme u vremenu u kojem se lansiraju tri velika proizvoda kompanije 'Apple'.

Njegova strast i genijalnost bili su pokretačka snaga digitalnog doba. Međutim, njegova težnja ka revoluciji tehnologije bila je i žrtvena – to je uticalo na njegov privatni i porodični život, a onda i na njegovo zdravlje. Kao suosnivač kompanije 'Apple Computers' težio je inovacijama i kreirao proizvode koji će promjeniti tok modernog doba. Priča počinje već u njegovom djetinjstvu kad saznajemo da ga je majka dala na usvajanje, što će za Jobsa biti uvijek s jedne strane ožiljak, a sa druge pokretačka snaga. Otrićemo koliko je bila osebujna i višeslojna njegova ličnost, genijalnost, kao i kako je sve to uticalo na česte sukobe sa važnim ljudima iz njegove neposredne blizine. Njegov život reditelj je veoma vješto iscrtao kroz tri ključna momenta, a koji se poklapaju sa lansiranjem Macintosha (1984), računara NeXT (1988) i iMac računara (1998). Otkriće nam Boyle poznat u svijetu filmske umjetnosti kao veoma uspješan reditelj, a upamćen po filmovima 'Trainspotting', 'Slumdog Millionaire' i 'Shallow Grave' njegove privatne odnose, a ponajviše sa njegovim poslovnim partnerom Stevom Wozinakovom, kao i sa njegovom nepriznatom kćerkom Lisom Brennan.

Uloga Steva Jobsa povjerena je Michaelu Fassbenderu, koji je prema ocjeni publike izneo veliki posao, a svjedočanstvo tome je i nominacija za najprestižnju filmsku nagradu 'Oskara'. Isti uspjeh doživjela je Kate Winslet koja igra Stevovu pomoćnicu i osobu koja se najviše brinula o njemu, Joannu Hoffman. Steva Wozinaka igra Seth Rogen. Najvažnije nagrade film je osvojio na British Academy.

Portret koji snažno bilježi genijalca, vrijeme u kojem nastaju njegove najpoznatije inovacije, u kojem se dešavaju i prelomni događaji za njegov privatni život i vrijeme u kojem je njegov lik zasijao i ostao upamćen i danas kao jedan od najvećih ljudi kompletne moderne civilizacije.

Film 'Steve Jobs' u subotu u 21 čas i 30 minuta na programu ATV-a.