Lov-u-mutnom_portal-000.jpg

Drama/Komedija

21:30

Lov u mutnom

Najavili smo sjajan domaći filmski program u oktobru na ATV-u, pa tako u nedjelju donosimo jugoslovenski film priznatog scenariste i reditelja Vlaste Radovanovića, 'Lov u mutnom' u kojem su okupljene glumačke legende srpske filmske scene.

'Lov u mutnom' obavezna je 'literatura' kada govorimo o satiri jugoslovenskog društva. Priča prati život Paje Glavonje koji sa svojom porodicom živi u divljem naselju u Beogradu kojem prijeti rušenje. Uz pomoć prijatelja Stoleta Haringe cijela porodica seli se u prazan društveni stan. Vrijeme prolazi i sve je u najboljem redu, dok se jednog dana ne pojavi vlasnik stana. Tada se ređaju jedan za drugim komični obrti, zavrzlame u vezi sa dokumentacijom - preduzeća koje više ne postoji, stana kojeg zapravo nema u planovima gradnje. I kada sve napokon izgleda riješeno na suđenju dolazi do novog, potpuno neočekivanog, prevrata.

Ova odlična komedija iskusnog pisca i dobrog reditelja velika je satira tadašnjeg društva u kojem su se Beograđani, ali i došljaci borili sa egzistencijom, i dovijali se kako da obezbijede krov nad glavom, s obzirom da je samo mali dio stanova bio u privatnom vlasništvu. S druge strane takve malverzacije, divlja naselja i nepostojeći stanovi bili su konstantna sijenka tadašnjeg društva. Film odiše angažovanim i aktuelnim humorom i satirom i današnjeg društva i socijalne situacije na prostorima u regionu. Izraz 'lov u mutnom' preuzet je iz ribolovačkog rječnika, a predstavlja domišljat način pecanja ribe u zamućenoj vodi, a u ovom prenesenom značenju, reditelj je skrenuo pažnju upravo na pojedinca koji u mutnom vremenu i nesigurnoj socijalnoj postavci traži ličnu korist.

'Lov u mutnom' ovjenčan je najvećim glumcima domaće scene, od kojih mnogi više nisu među nama – Bata Živojinović, Dragan Nikolić, Tihomir Arsić, Bora Stjepanović, Petar Kralj, Neda Arnerić, Mira Banjac.

U nedjelju kultni jugoslovenski film 'Lov u mutnom' u 21 čas i 30 minuta.