ISKUSAVANJE-DJAVOLA-PORTAL.jpg

Drama

21:30

Iskušavanje đavola

Filmom poznatog jugoslovenskog reditelja Živka Nikolića završavamo 'mali' ciklus njegovih filmova kao i odličan izbor domaćih filmova u septembru. Ovaj film smatra se jednim od najdubljih njegovih filmova kada je upitanju simolika koja se otkriva iza radnje filma. Kao i u mnogim njegovim filmovima središte radnje je u planinskoj Crnoj Gori, u tradicionalnoj i patrijarhalnoj sredini u kojoj svi pojmovi u čovjekovom životu prolaze kroz filter društva i okruženja u kojem se vjekovima na neke pojave i elemente čovjekovog života posmatra na isti, okoštali, način.

Dvije porodice Zmajevići i Krstovići su komšije na brdu. Tamo žive sasvim sami. Međusobno su zavađeni. Jedna od velikih prepreka je kula Zmajevića, na koju Krstovići polažu pravo, smatrajući da su jači. Zmajevići s druge strane očekuju sina Miljkana da se vrati iz Amerike, spasi im kulu, osvetla čast i istoriju familije i oženi djevojku koja ga čeka. Po povratku Miljkan svu svoju pažnju usmjerava na Jelicu, djevojku koja ga čeka i to tako što je navodi na iskušenje – pretvara se da je neko drugi. Njega stara kula i zavađene porodice ne zanimaju, on samo želi da testira onu koja bi trebalo da mu bude vijerna žena. Tako radnja ovog filma prelazi u magičnu simboliku iskušavanja, onoga što je na neki način osnov vjere i njenog utvrđivanja u nečijoj duši. Naravno, Nikolić nije propustio da izvanredno suprotstavi ljubav i pokornost tradicionalnom društvu.

Zvijezda filma je francuski glumac Alain Noury koji igra Miljkana, a domaćoj publici je poznat po ulogama u mnogim domaćim filmovima i serijama, a između ostalog ‘Lepota poroka’ i čuvena serija ‘Bolji život’.

Film Živka Nikolića ‘Iskušavanje đavola’ će kao i svi njegovi filmovi jasno donijeti likove i temperamete tog podneblja i njihove predrasude, te težinu tradicionalnih shvatanja i pravila u sukobu sa osjećajima.

Film ‘Iskušavanje đavola’ u nedjelju u 21 čas i 30 minuta.