BIRO-PORTAL.jpg

Akcija/Avantura

22:45

Biro

Od utorka do petka na programu ATV-a donosimo francusku dramsku seriju, izuzetno zanimljiv triler ’The Bureau’ (’Biro’) o agentima Glavne francuske službe za spoljnu bezbjednost.

Serija je inspirisana svjedočanstvima bivših špijuna-ilegalaca, koji su na specijalnim dugogodišnjim misijama živjeli pod lažnim identitetom na područijima od velikog interesa za zemlju, a najprije su to Sjeverna Afrika i Bliski Istok. Njihov zadatak je bio da prate situaciju u tim područijima, stvaraju nove kontakte i doušnike, tako da ih niko nikada ne otkrije. Da bi postali ilegalci podvrgnuti su treninzima na kojima vježbaju izdržljivost pod pritiskom ispitivanja i zastrašivanja, kako bi uvijek i svuda mogli da sačuvaju svoju ilegalu. Isto tako svi špijuni-ilegalci imaju svoje kodno ime.

U središtu priče je bivši ilegalac Guillaume kodnog imena ’ Malotru’ što znači ’mangup’ koji se vraća u Pariz nakon šest godina provedenih u Damasku (Sirija). Suočava se sa mnogim promjenama – mora da uspostavi ponovo kontakt sa ćerkom i bivšom ženom, prilagodi se poslovima i atmosferi u Službi, koja ga neprestano prati, do toga da mora da zaboravi na ljubavnicu Nadiu s kojom je bio za vrijeme ilegale kao Paul. Uz sve to dobija zadatak da obučava mladu Marian koja se sprema za svoju prvu ilegalu u Iraku i vodi operaciju ’Ciklon’ – agent-ilegalac u Alžiru dospjeo je u policiju i od tada mu se gubi svaki trag, a sve njihove tajne misije su ugrožene. Ubrzo saznaje da je Nadia poslom u Parizu i nalazi se sa njom. S tim potezom krši pravila i vraća se u ilegalu.

Modernim pristupom kamere, šifrovanim jezikom, veoma komplikovanim likovima i njihovim odnosima odlično je oslikan špijunski svijet, svijet tajni, velikih izazova i opasnosti.

Seriju je režirao Erich Rochant i ima pet sezona od kojih je svaka doživjela nevjerovatan uspjeh prevashodno na evropskom području. Od najveće francuske produkcijske kuće ’Canal +’ počela je da osvaja francusko tržište, a potom i ostatak Evrope, da bi je na kraju otkupio ’Amazon Prime’ i doneo i na američko tržište. Pored najpozitivnijih kritika prva sezona osvojila ne nekoliko prestižnih nagrada u Francuskoj, dok je druga sezona proglašena za najbolju i najgledanjiu seriju u Francuskoj ikada. Ono što je kritika i publika najviše izdvojila jeste da serija ima jedinstvenu priču, odličan tempo i visok nivo realizma, što se najviše očituje u odličnoj glumačkoj igri.

Serija ’Biro’ od utorka do petka u 22 časa i 45 minuta na programu ATV-a.