ATV VIDEO: Otvorena obnovljena kuća Gavrila Principa

18:52, 28.06.2014.
Thumbnail

U Obljaju kod Bosanskog Grahova, povodom 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, svečano je otvorena obnovljena rodna kuća Gavrila Principa, koju su osveštali episkop bihaćko-petrovački Atanasije i episkop gornjokarlovački Gerasim.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić rekao je da je obnova kuće Gavrila Principa jedan od istorijskih kamena koji obilježavaju trajanje u vremenu i trajanje u prostoru.

"Današnji dan Vidovdan je za Srbe vrlo specifičan, jer se u njemu susreće istorija na nekoliko tačaka, od momenta kada je u Kosovskom boju izgubljena srpska država i nastupilo nekoliko vijekova okupacije, do Principovog čina koji predstavlja jednu eksploziju viševekovnog raspoloženja za oslobođenjem", rekao je Radojičić.

kuca gavrilo princip

On je dodao da je Princip za Srbe simbol borbe za nacionalno oslobođenje, a za njega lično mlad čovjek, pun ideala, koji je na simboličan način izrazio ono čemu se narod nadao vijekovima.

"S te strane mu, kao tragičnoj i važnoj ličnosti u našoj istoriji koja je puna tragičnih ličnosti i događaja, treba odati priznanje, jer je ipak otvorio put koji je nakon četiri godine Prvog svjetskog rata doveo do nacionalnog oslobođenja", rekao je Radojičić.

kuca gavrilo princip 1

Prema njegovim riječima, Bosansko Grahovo i ostala srpska povratnička područja Livanjskog kantona su prilično zapostavljena od kantonalnih i entitetskih vlasti, i u njih izuzetno malo sredstava dolazi za školstvo, zdravstvo i infrastrukturu.

POGLEDAJTE PRILOG IZ CENTRALNIH VIJESTI!