ATV VIDEO: Bitka za Sutjesku se nastavlja!

20:30, 19.02.2015.
Thumbnail

Sa kristalno bistrim vodotocima i jedinstvenom florom i faunom, kanjoni Hrčavke i Sutjeske su biseri Evrope, a gradnja elektrana bila bi zločin prema prirodi, uvjeravaju ekolozi.

To je potvrdila i odluka Okružnog suda u Banjaluci kojom je poništeno rješenje resornog ministarstva o odobravanju Studije uticaja na životnu sredinu za tri male hidroelektrane na Hrčavki. Iz ministartva najavljuju žalbu na ovu presudu, tvrdeći da su u pitanju greške proceduralne prirode.

Ekolozi ističu da je od same procedure, mnogo bitnije što su pobijeni nestručni navodi iz Studije.
"Ono što se dokazalo, što su stručnjaci argumanetovano pokazali, da ukoliko dođe do izgradnje hidroelektrana da bi uticaj na vrste koje se nalaze u tim kanjonima bio ogroman", rekla je Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu.

"Šest hiljada ljudi se izjasnilo, odnosno potpisalo je peticiju, što je duplo više nego što je zakonom predviđeno i više nego dovoljno da dokaže javno mnijenje, odnosno stanovništvo Republike Srpske da je protiv uništenja Nacionalnog parka Sutjeska", kaže Nenad Ikonić iz Spasilačkog kluba Volf Foča.

Građani Foče pozdravljaju odluku Suda. Kažu da je suludo raspravljati o tome da li na uštrb ovakvog prirodnog blaga, prednost davati gradnji elektrana.

Hidroelektrane na Hrčavki trebalo je da gradi preduzeće Drina Hidroenerdži iz Ugljevika, koje je dobilo i koncesije za dvije elektrane na rijeci Sutjesci, a za to Sud tek treba da donese odluku. Ekolozi poručuju da ih ova pobjeda neće uspavati i da se „Bitka za Sutjesku“ nastavlja.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!