ATV u Srpcu: Kuće u Kobašu i dalje pod vodom

19:04, 21.03.2018.
Thumbnail

Drama u Kobašu kod Srpca ne jenjava. Kuće su i dalje pod vodom, a mještani na višim spratovima čekaju da se voda povuče. Ekipa ATV-a je sa predstavnicima Republičke uprave Civilne zaštite išla u dostavu vreća sa pijeskom do Seada Džuharića. Kaže, potrebno mu je u slučaju da voda još poraste.

Još malo fali da voda uđe u kuću. 2014.godine je bila deset centimetara unutra. E sad, bolje se pripremati, pa da ne bude tako opet. Ponešto dižemo gore. Nismo sve. Pošto gore nije opremljeno sve, treba zagrijati, hladno je gore" žali se Džuharić.

Sead se, kao i većina domaćina u Kobašu, najviše brine za stoku. Kakve - takve dobre vijesti stižu im sa mjernih stanica. Za razliku od prethodnih dana, voda danas stagnira. Predstavnici Civilne zaštite su oprezni sa prognozama.

kobas 2

"Isti je broj domaćinstava koji je bio zaplavljen i poplavljen juče u toku dana. Obišli smo sve poplavljene, nije bilo potrebe za nekakvim hitnim evakuacijama. Nadati se, s obzirom da smo dobili informacije da u Jasenovcu poprilično stagnira vodostaj, nadamo se da je to to što se tiče rasta vodostaja sve u toku dana" kaže komandir tima za spasavanje na vodi i pod vodom Republičke uprave Civilne zaštite, Boris Trninić.

Situacija u Kobašu je najsloženija. Voda je ušla u osam kuća, dok je 20 naplavljeno. Ozbiljno je i u Bajincima, odakle su juče evakuisani majka i beba. Sve raspoložive snage su na terenu, kaže načelnik opštine. Od najavljenog plavnog talasa ne očekuje katastrofalne posljedice.

kobas 3

"Malo je specifična situacija kada je u pitanju taj plavni talas, nezahvalno je davati bilo kakve prognoze u smislu intenziteta, ono što je na osnovu dosadašnjeg praćenja evidentno da se neće manifestovati na taj način, nego konstantnim i blagim porastom vodostaja rijeke Save" kaže načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević.

Mnogi Srpčani, kaže Dragosavljević, nisu još potpuno obnovili kuće od posljedica poplava od prije četiri godine, a sada ih je zadesila nova nesreća. Za renoviranje Kobaša, uzdaju se u pomoć koju im je juče obećala premijerka.