ATV u Rudom: Rado bi u razmjeni da pripadnu Srbiji

20:08, 10.11.2017.
Thumbnail

Rado bismo se pripojili Srbiji, uglas poručuju mještani nekoliko naselja, nadomak Rudog koji bi u razmjeni teritorija mogli i postati dio te države. Kažu samo teritorijalno pripadamo Republici Srpskoj, odnosno BiH, ali mještani poručuju da više zavise od pograničnih opština Srbije, poput Priboja, gdje, kažu, idu šta god im zatreba.

Oni koji žive na ovim prostorima, samo nekoliko kilometara udaljeni od ovog mjesta ovdje, tvrde da godinama slušaju priču kako bi se taj posao uskoro trebao završiti, sada makar neki od njih tvrde da bi imali ništa protiv da se pripoje Srbiji, iako žive u Republici Srpkoj, iako priznaju da ima i onih koji pozivaju da se o takvim stvarima još jednom razmisli.

Nisu sigurni da bi baš svi na tim prostorima rado prihvatili da u zamjeni terotiorije pređe sa one strane Lima. A naselja, koje će vjerovtano u procesu razgraničenja i pripasati Srbiji je Međurječje, koje ne graniči sa BiH, ali je nje dio. Mješatni pričaju sa kakvim su se sve apsurdima zbog toga suočavali. Od toga da granica dijeli čak i kuće na tim proistorima do toga da su račune plaćali u Srbiji, a živjeli u Republici Srpskoj.

"I struja i voda i telefon i sve, porez na zemlju placaju Republici Srpskoj. Ovo nigdje ne graniči sa Bosnom, nigdje sa Srpskom Republikom, ovo je samo jedan prsten, enklava, kilomtar i po , granica pregradjiva Srbije", rekao je Sredoje Jabučić, Međurječje.

"To bi najbolje bilo, ako već može, najbolje bi to bilo da bude svejedno", rekla je Ljubica Ljuković.

I naselja Ustibar, Mioce i Mokronože bi mogla postati dio Srbije, a mještani kažu da s pažnjom prate kako će se ovoga puta završiti cijela prica.

"U Srbiji imamo sve, tamo sam i radio i ja i supruga, u FAPU, u domu zdrvlja, licne karte imamo u Srbiji, a prema Rudom nemam nikave obaveze. Samo što plaćam porez, sturuju i telefon. Znači meni lično odgovra ovaj dio da pripadne Srbiji", rekao Milivoje Avramović iz Ustobara.

U priči o razmjeni granice koja se akatulezovala ovih dana sa prvim ljudima opštine zvanično niko nije razgovrao. A trebalo, kaže to i načelnik opštine. Vrata su kaže svima otvorena, a najviše za one koji žele ćuti šta predlažu u opštini.

"Mi u opštini Rudo imamo i neke druge alternativne poglede", rekao je načelnik opštine Rudo Rato Rajak.

U Rudom kažu da najviše žele da se što prije riješi pitanje granice, iako ne očekuju da će to da se desi tako brzo. Do tada će se većina građana, prije svega onih u Međurječju nastaviti da krši međunarodno priznatu granicu, jer život ne može stati, dok politika ne kaže svoje.