ATV u posjeti Pećkoj Patrijaršiji

19:58, 21.04.2018.
Thumbnail

Prvo se kosovskoj policiji na punktu, koji ne smije da se snimi, pokažu dokumenta, a onda se podiže rampa i ulazi u Pećku Patrijaršiju, manastir koji je jedan od najvećih spomenika srpske prošlosti. Okružene albanskim življem, monahinje dočekuju goste. Nažalost, nema ih mnogo, a ko god dođe, dobro je došao. Žale što u Peći, i okolini, više nema Srba.

"To je žalosno da vam kažem, mislim da nema nikog više, jedna stara baba i niko više. Sve su prodali. Razumjeli smo prvih dana da je bilo teško i da je trebalo nešto da prodaju da se snalaze. Ali, posljednjih dana i godina sve se prodaje, nema ni stanova ni zemlje ni kuća i ode u bescijenje. Ne može se očekivati povratak", rekla je mati Haritina, monahinja u Pećkoj Patrijaršiji.

Haritina priča i da je danas malo bezbjednije nego ranije, nema više napada ni provokacija, ali su ipak, uvijek na oprezu. A onda je došao trenutak kad su teške teme morale u drugi plan, makar nakratko. Među zidinama odavno nije stiglo više ljudi.

Da je Pećka Patrijaršija mjesto gdje Srbi rado dolaze pokazalo se i danas. Ovdje je bilo više od stotinu osnovca sa KiM i Vojvodine, a svi su se posebno obradovali mladencima koji su došli da se vjenčaju.

Nije uobičajeno, jer je ženski manastir, da se organizuju vjenčanja u Patrijaršiji, ali danas je napravljen izuzetak. Za Dušana iz Užica i Natašu iz Kosovske Mitrovice, to je velika čast.

"Ništa ljepše nije moglo da se dogodi, nikako drugačije. Imam čast i privilegiju da mi je sadašnja supruga sa teritorije KiM. Dugo smo planirali da ovdje bude vjenčanje i hvala Bogu uspjeli smo, nevjerovatno je", rekli su srećni mladenci.

Sveštenik iz Peći obavio je vjenčanje, prvo nakon tri godine, jer nema koga da vjenčava. Sada ima samo jednog parohijana.

"Zaista, veliko iskušenje jer živite sami u gradu od oko 100 hiljada ljudi koji je nekada imao 40 hiljada Srba i Crnogoraca, tj. pravoslavnog življa. Danas imate jednu baku od 90 godina, svoju porodicu i to je to", rekao je Nikola Stanić, sveštenik.

Sveštenik Nikola nije usamljen slučaj na Metohiji. U mjestu Istok, u crkvenom dvorištu, je punkt i policija koja čuva sveštenika, njegovu trudnu suprugu i troje djece. Ali pećki paroh kaže da i on i njegove kolege isto misle: nema povlačenja i odustajanja, koliko god teško bilo u albanskom okruženju.