ATV u Kalinoviku: Ratko Mladić je heroj!

19:43, 20.11.2017.
Thumbnail

Svakodnevni mir u selu Božanovići ovih dana narušavaju brojni novinari koji se raspituju za svaki detalj života Ratka Mladića.

Mnogi su prošli put koji vodi do mjesta gdje je odrastao, ali danas ekipa ATV-a nikoga nije zatekla kod kuće.

Jedan od najbližih rođaka, koji živi u selu, kaže da se sa Mladićem redovno čuo do prije dva mjeseca. Raspitivao se, kaže, za sve što se dešava u selu, a ako bude pravde, spremni smo i da ga dočekamo, kažu njegovi bliski rođaci i poručuju: "Šta god odluče u Hagu, Mladić će za nas uvijek biti heroj".

"Šta imam očekivati, to je već presuđeno, mi Srbi smo osuđeni, ja samo hoću i da pozdravim generala i da izdži i da mu Bog da dobro zdravlje", poručuje Zoran Mladić , rođak Ratka Mladića.

"Ništa dobro, ne očekujem. Očekujem kao što su svi do sada prošl, i on će vjevotno, možda. Ovo dosadašnje iskustvo- najgoru varijantu", rekao je Momir Jovović, selo Božanovići.

Uvijek smo bili interesatni novinaraima, kažu u selu. Dugo nas posjećuju i pitaju za generala Mladića. "Znamo da smo nadaleko poznati, ali ćemo o njemu govoriti sve najbolje", kažu mjestani i poručuju da je Mladić posljednji put u selu bio pred kraj rata.

kalinovik

U selu Božanovići nadomak Kalinovika, rodnom mjestu Ratka Mladića, jedna od ulica nosi njegovo ime. Mještani kažu da im je teško pričati o svemu, ali uglas poručuju da je Ratko Mladić, kako kažu, bio i ostao heroj koji je samo branio svoj narod.

Ovih dana su u fokusu interesovanaj svih medija, ali kažu da će s pažnjom pratiti sve ono što se bude dešavalo u Hagu.

"Čuli smo šta se sve pričalo o Mladiću, unaprijed je osuđen, ali to je politika", odmahuje rukom najbliži Mladićev rođak Duško , koji živi u selu. "O njemu se priča kao o najvećem zločincu, ali mi znamo da nije tako", poručuju nadomak Kalinovika.

"Evo sad ja znam ovdje Muslimana komšija, koliko ti Bog hoće, da je za njih svetac, kao i za nas. On je njihovu djecu sa ratišta iz Hrvatske vratio, sve žive zdrave ovdje, slavili ga ljudi ovdje , klali janjce", ispričao je Duško Mladić, rođak Ratka Mladića.

kalinovik mladic1

Sve ono što slijedi u Hagu, glavna je tema i u gradu. Na svakom ćošku u Kalinoviku priča se o presudi generalu Mladiću i onome što bi moglo čuti u Haškoj sudnici.

"Jesam prilično sam pratio, a sve je za očekivati kada velike sile odlučuju, kada pravda ne odlučuje i ne pobjeđuje i neće dugo, na ovim prostorima dugo neće biti pravde", kaže Tihomir Samac, Kalinovik.

"Ovo sada što je presuda, to je politička presuda. Mislim da on nije takav što ga opisuju, nije takav čovjek", navodi Slavko Veletić, Kalinovik.

Kakva god presuda bila, ona ih toliko ni ne brine. Više im je važno Mladićevo zdravlje. A ubijeđeni su i u Kalinoviku da se o njemu tamo u Hagu ne brinu dobro.