ATV u gipsari Volari: Prvi put oglasio se direktor

19:35, 24.04.2018.
Thumbnail

Prvi otkazi i upozorenja stigli su na vrata radnika šipovačke gipsare Volari. Kažnjeni su jer se nisu vratili na posao, a nisu se vratili zbog 10 godina neisplaćenog radnog staža i nekoliko zakasnjelih plata.

Štrajk je, kažu, bio neizbježan. U obećanja direktora Nebojše Ćurka više ne vjeruju. Na posao će kažu tek kad isplati sva dugovanja. Ćurko danima nije odgovarao na naše pozive, čak ni nakon tri emitovana priloga. Danas je prvi put stao ped kameru.

"Ja se iskreno izvinjavam. Sad ću vam reći. Imao sam poblem sa mobilnim telefonom. Sve je u skladu sa Zakonom o radu. Predviđeno je da radnik koji se ne odazove na posao, znači odbio je rad, prva stepenenica, prvi korak od strane poslodavca je da uputi upozorenje pred otkaz", rekao je bĆurko.

Prostorija za štrajk, to je sve što smo dobili od direktora, poručuju radnici. Doduše, neki su dobili i rješenja za otkaz.

"Imamo reći to da sam ja već dobio otkaz. Ja i Đuro Petković. Donosili smo zahtjev koji smo pravili za žalbu u Upravu. Nisu htjeli da prime, pa smo poslali poštom. Međutim, ja mogu da kažem da se ovdje radi o dobro organizovanoj kriminalnoj grupi koja provodi svoj teror već godinama", istakao je Goran Bogdanović, radnik u gipsari Volati.

Anđa Pešić dobila je upozorenje pred otkaz. Kaže da se tog scenarija ne plaši. Sve što traži samo su osnovna radnička prava.

"Mi tražimo da nam se staž uplati, da idemo kod doktora. Ja imam 63 godine, ja ne mogu ići doktoru. Sad tek mogu. Šta misliš koliko sam obolila za toliko godina", naglasila je Pešić.

Direktor Nebojša Ćurko ima samo jedno obećanje: Sve će biti riješeno.

"Ja ću još jednom u pisanom vidu obratiti se svim radnicima. I usmenim putem i zamoliti ih da svoja prava ostvaraju iz rada, a ne sa ulice. I niko od rukovodstva ne tjera radnike na ulicu. Trudim se da ispoštujem maksimalno sva radnička prava", rekao je Ćurko.

Ćurko se pravdao i tim da čovjek koji radi i griješi. Radnici pozivaju institucije da istraže poslovanje gipsare i poručuju direktoru da od njih oprost neće dobiti.

Radnici su zvanično u štrajku. Priču planiraju da istjeraju do kraja. Nadaju se da će im u tome pomoći Ministarstvo rada. Kažu da im je ministar lično rekao da će ih posjetiti u gipsari.