ATV tema: Kako se rješavaju dugovi zdravstvenih ustanova?

19:50, 31.07.2017.
Thumbnail

Avantura sa blokadom Domova zdravlja na kraju se Vladi vratila kao bumerang, jer je sama morala da plati dugove sedam blokiranih ustanova.

Iz budžetske rezerve uzeli su 150. 000 maraka i platili doprinose radnicima za posljednji mjesec, a šta će dalje očigledno ni sami ne znaju. Ako uskoro ne smisle nešto pametnije, moraće da naprave i posebnu budžetsku stavku za izdržavanje kako sami kažu "viška nemedicinskog osoblja".

Šta će biti s njima i kakav je dugoročni plan znaće se kad se ministar i pomoćnici vrate sa odmora, i to je sve što su danas u ministarstvu zdravlja imali da kažu.

Zato iz opština čiji su domovi danas odblokirani stižu poruke da ni sljedeći mjesec neće izbjeći blokadu.

"Dom zdravlja ima velikih finansijskih problema. Ima velika dugovanja", kaže Mila Petković, načelnica opštine Novo Goražde.

Ipak nisu svi bili te sreće da im Vlada plati dugove pa je ukupno pet ustanova i dalje pod blokadom. Zato ostaje nejasno zašto se neki dobili pomoć dok se drugi moraju sami snalaziti. Kad je prije tri dana u Bileći ministar zdravlja donosio vijest da će Vlada platiti dugove, spomenuo je i to da je trećina zaposlenih suvišna.

Koliko god to svima bilo poznato, rješenje niko ne nudi, a kola će se ,čini se, slomiti na pacijentima što je jasno iz današnje najave gradonačelnika Banjaluke.
Pregovarao je sa Fondom i tražio više novca za banjalučki Dom Zdravlja, a kako su pregovori očigledno propali, najavljuje zatvaranje ambulanti.

"Grad ne vodi pregovore sa Fondom zdravstva. Mi smo imali jedan zajendički sastanak sa Fondom zdravstva. U ovom mjesecu upućen je jedan javni poziv građanima u nekoliko ambulanti da izvrše registraciju. Ukoliko ne bi bila dovoljna registracija moraće se u toku jeseni, odnosno već početkom jeseni ili krajem ljeta, ići u ukidanje nekih ambulanti koje su nerentabilne", rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Osim pacijanata žrtve dugogodišnjeg haosa u zdravstvu svakako su i radnici koji ovih dana redom prijavljuju svoje direktore nadležnom tužilaštvu. Iako djeluje da nemaju nikakve šanse, sindikalci vjeruju da rade pravu stvar za svoje članove. Ispostavilo se, kažu, da su neki od najvećih dužnika ipak počeli plaćati doprinose pa se pitaju kako svih ovih godina nije bilo novca.

"Krivične prijave koje je pokrenuo doktorski sindikat, s obzirom da smo zajedno u Uniji, neće ići smo protiv odrđenih nego protiv svih direktora bolnica i domova zdravlja koji duguju radnicima.Jednostavno i mi moramo da pkrenemo pravne procedure da bi zaštitili sebe i svoje članstvo, jer zaista je neshvatljivo da neko radi 4 ili 5 godina i da nema uplaćene doprinose", navodi Ranko Palačković, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Ako je neko već odlučio da podvuče crtu onda je trebalo naći sistemsko rješenje, jer odavo nije tajna da sa postojećim uplatama doprinosa zdravstveni sistem neće izdržati. Očigledno da niko nije imao hrabrosti da provede prijedloge međunarodnih kreditora među kojima je bio i pompezno najavljivani projekat trezorskog poslovanja zdravstva. Uglavnom se puno pričalo i na kraju se ništa nije napravilo.